Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, May 15, 2012

Red Velvet Cake & Happy Mother's Day To Me ^__^

Assalamualaikum...
Agak lambat pula mieza bersiaran ye hari ni..maklum la keta tua dah semput hahaha..hari ni mieza punya lah tensen kat tempat kerja..bukan la tensen pasal kerja..tapi tensen sebab terpaksa bekerja dalam keadaan panas sebab tak der letrik dari petang semalam..tatau la mana yang tak kena..sampai meeting pun terpaksa dalam keadaan panas..haishhhh peluh meleleh sampai ke betis..hubby kata..ehhh seksi la u kerja kat opis panas-panas mesti baju melekat kat badan....cik abang oiiii..ini bukan seksi dah ni...ini dah jadi seksa tau tak...boss lak banyak celoteh nya tengah-tengah panas nih...tapi mieza terpaksa la cabut tinggal meeting jam 1.15 pm tadi sebab terpaksa amik anak dari sekolah..bila laki outstesen ni kita lah kena jadi supir...waaaa abang oiii awak jangan lupa top-up minyak keta saya ye..jauh tu saya ulang alik dari opis ke sekolah anak...kalau awak tak top-up saya mogok masak seminggu hahahaha

Ehhh banyak lak kita membebel pasal tak dak letrik dan petrok keta..haaa dah tengok kek kat atas tu? Cantik tak? cakap la cantik sebab terkial-kial mieza cuba deko tau...ok ok dah cakap cantik? owhhh terima kasih hihihih

Kek ni sebenarnya mieza bake untuk diri sendiri..hihii...dengan wording yang dipilih oleh anak-anak...kebetulan pada hari tu ada customer dari Ulu Bernam tempah RVC ni jadi mieza terus buatkan 2 biji satu untuk celebrate family...Jadi di sini mieza mengambil kesempatan nak ucapkan Selamat Hari Ibu buat semua yang bergelar ibu diluar sana terutamanya kepada ibu mieza Puan Nah Binti Hasan dan juga Ibu mertua mieza Puan Salmiah Binti Lebai Ahmad...terima kasih atas segalanya ibu...pengorbananmu mengandung, melahirkan dan membesarkan mieza tiada tandingannya...semoga semua bakti  ibu diberi ganjaran pahala yang berlipat ganda oleh Allah SWT...mieza sentiasa sayang ibu...

Tapi sayang sangat sebab ibu mieza tak der dengan mieza..jadi kek ni mieza makan bersama jiran mieza cum opis mate...Alhamdulillah dikurniakan Allah jiran yang baik...selalu tolong mieza bila dalam kesusahan..terima kasih Kak Fauzan dan Happy Mother's Day to you too

Ini Aina..anak jiran mieza..tengok muka Aina...comot dengan cream cheese...wahhhh seronok sekali lah bebudak tu dapat kek red velvet..tapi yang lebih seronoknya sebab depa main sapu-sapu cream cheese kat muka masing...makan-makan sambil gelak...seronok sekali tengok depa...Aina tanya..."tak der lilin ke" alaaaa sayang...cik mieza tak letak lilin sebab ini bukan besday kek...Aina kata "kalau makan kek kena ada lilin"...ok ok len kali cik mieza letak lilin ye sayang...

Aina dan Wawa...geng bas sekolah la ni...wawa tu dengan imej muslimah..imej terbaru dia...siang malam nak pakai tudung..hatta masa tidur pun kalau boleh nak bertudung....pergi sekolah sekarang ni hari-hari pakai tudung...teringin juga mieza nak tahu apa yang menyebabkan wawa ubah imej rock dia sebelum ni  kepada imej muslimah ni..

mieza: naper sekarang wawa suka pakai tudung?
wawa: sebabnya mama kat sekolah wawa tu ada budak perempuan ada kutu..jadi wawa pakai tudung supaya kutu tak terbang ke kepala wawa..cikgu kata kutu boleh terbang!

Laaaaa itu ke sebab wawa bertudung? Wakakakak..nak elak dari dijangkiti kutu rupanya...mieza biarkan je..elok pun dari kecik-kecik lagi dah bertudung..comel sangat!
Tengok tu...lunyai kek red velvet dikerja kan depa..hahaha...Alhamdulillah...habis licin kek sebiji! Len kali Cik Mieza buat kek lain kita makan sesama lagi ye sayang..mieza tak sempat nak snap kek yang baru dipotong dalam bentuk slice...terus kena ngap hahaha

Ini la dia anak dara mieza yang sangat notty..tapi sangat rajin tolong mieza..agaknya memang anak nombor 2 rajin kot...bila mieza jemur kain dia mesti tolong..bila mieza nak mop lantai..potong sayur, basuh pinggan..pendek kata semua ekrja dia nak tolong...Alhamdulillah..dikurniakan anak yang ringan tulang...sayang wawa!

Ini bukan umar..masa kami ramai-ramai makan kek Umar sedang lena di dalam buai...ini Adib..adik Aina..anak jiran mieza yang sangat cumillllllll....tengok matanya yang bulat..isy! geram! cubit dia!

Owhhh asek bercakap pasal gambar-gambar lupa lak nak cakap pasal kek...dulu mieza pernah buat RVC guna resepi dari Joy Of Baking..kemudian mieza jumpa resepi RVC kat sini...dan mieza rasa, pada tekak mieza this one is better..


RED VELVET CAKE - mieza buat 1/2 adunan *** yang berwarna merah itu ialah sukatan yang mieza guna, yang lain-lain mieza separuhkan sukatan...menghasilkan 800gm RVC mieza guna 7" tin
Source: To Food With Love
Modified: Mieza @ WAWMC

2 1/2 cups sifted cake flour (150g)
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2 tbsp cocoa powder
1/2 cup unsalted butter, at room temperature (80g)
1 1/2 cups caster sugar (120g)
2 large eggs
1 teaspoon vanilla  extract
1 cup  buttermilk, at room temperature
2 tbsp liquid red food coloring
1 tsp white distilled vinegar
1 tsp baking soda

Cream cheese icing:
2 blocks (16oz/450g) cream cheese, softened (150g)
4 oz (113g) butter, softened (40g)
2 1/2 cups icing sugar, sifted (70g)
1 tsp vanilla extract
Pinch of salt

Method

Preheat oven to 175C (350F). Grease a tall 9 inch round cake pan and line the base with baking paper.

Sift flour, baking powder, salt and cocoa together in a bowl. In a jug, stir the red colouring into the buttermilk. Set aside.

In the bowl of an electric mixer, beat the butter and eggs until light and fluffy. Beat in eggs one at a time, followed by vanilla extract until the mixture is smooth. With the mixer on low speed, alternately add the flour and buttermilk in 3 additions, starting and ending with flour. Mix until evenly combined.

Combine vinegar and baking soda in a small bowl until it fizzes. Quickly add to the batter and fold through briskly until evenly incorporated. Pour into the prepared cake tin and bake in the oven on the middle rack for 50-60 minutes or until a skewer inserted comes out clean. Remove from oven and let it cool in the tin for 10 minutes before turning onto a wire rack to cool completely. Refrigerate for 1-2 hours until it is firm enough to slice into 3 layers. Slice off the top layer and use this to make crumbs for decorating the cake if desired. Ice the cake with cream cheese frosting.

To make frosting, beat the cream cheese and butter until smooth. Add icing sugar, vanilla and salt and beat until light and fluffy.

4 comments:

FnF Simple Life said...

cantik red velvet mieza... sedapnye...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang cantik la mieza.. bkn bodek pun tp mmg betul2 cantik.. hehe..

sudipVSsenduk said...

teringin nak buat kek red velvet tapi tak terbuat-buat pun..

inahar ali said...

salam rindu mieza cayang..hepi mom's day to u too!hehe..woww cun laa rvc mieza tu..nk minta dh abihh ek?? kempunan sehh!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...