Wednesday, July 23, 2008

Pulut Pagi

Ini menu breakfast orang Kelantan. I love this very much. Sedap! Kalau kat Kelantan, people sell this kat gerai-gerai nasi lemak. Dulu-dulu masa aku kat high school kat KB aku selalu beli pulut pagi ni kat kantin sekolah. At that time it only cost me RM0.20. Kat Tg Malim ni tak pernah la lagi aku jumpa. Oleh sebab teringin nak makan maka kenalah berusaha tangga kejayaan belajar buat sendiri. Along and Wawa suka this but my husband doesn't. It's because he can't eat much sticky rice, nanti angin. Due to that reason, i seldom cook this. Kalau masak pun very lil, just for me, and the girls, and my mum.

PULUT PAGI

4 pot beras pulut - direndam. Aku selalu kalau nak masak untuk breakfast, malam lagi aku dah rendam. (Pot tu aku guna pot rice cooker)
1/2 biji kelapa muda - diparut
1/2 camt garam
1 keping gula melaka
5 camb gula pasir
3 cawan air

Cara-cara:

1. Gula melaka, gula pasir dan air dimasak hingga gula cair. Ketepikan.

2. Kelapa parut digaul dengan sedikit garam. (macam nak buat buah melaka tu). Ketepikan.

3. Kukus pulut hingga separuh masak. Angkat dan digaul bersama dengan air gula melaka hingga sebati. Manis boleh diadjust mengikut selera.

4. Masukkan kembali pulut yang telah digaul dengan air gula ke dalam loyang pengukus dan dikukus lagi sehingga masak.

5. Bila pulut dah masak, angkat dan digaul dengan kelapa parut tadi. Boleh dimakan waktu pagi dengan air kopi. Kalau orang Kelantan, tentu suka makan ni....:)

4 comments:

  1. Ohh .. pulut pagi.

    Tengok gambar mcm pulut ikan kering pulok.

    Sepatutnya kaler dia lagi gelap ..
    kaler dark brown gitu. Kelapa parut tu plak takde la sampai kena gaul ngan pulut, sekadar buat cicah jer.

    Biasanya dijual di gerai nasi berlauk dalam bungkusan daun pisang berbentuk kon dan ditusuk lidi. Tapi sekarang dah mula masuk dalam kertas brown dah.

    Eh, akak nih orghe Kelate ke ?

    ReplyDelete
  2. Btw, some people masak pulut pagi ni memang gelap sikit warnanya, sebab letak banyak skit gula melakanya. Saya suka manis sikit-sikit je, selalu dijual kat Machang dah digaul kelapa, tak di cicah heheheh. Selalu nampak kat kedai dibuat bentuk bulat dan dijual dgn harga RM0.20 satu (dulu laaa) Saya memang suka dengan pulut pagi. Pulut ikan kering pun sedap gak tu......

    ReplyDelete
  3. hok gelap tu, demo bubuh air kopi beberapa titik .....baru laa sama texture mcm hok jual kedai KB.......from Kelantan Ori.

    ReplyDelete