Friday, July 18, 2008

Sambal Udang Petai

Mmmmmm this is our favorite! My husband, if he knew I cooked this for dinner, he would be running home from work. We all memang makan banyak kalau masak this menu. So kalau nak jaga badan, mine and his, I seldom cook this sambal. Takut makan banyak sangat nanti tak leh control our weight. Memang meleleh lahhh. The girls memang tak makan coz this is very hot. Tapi lagi pedas lagi terangkat beb! A few days ago my in-laws balik kampung they brought me petai, banyak sangat, so aku buat jeruk. Simpan dalam fridge, my mum suka petai jeruk. The rest of the petai aku masak sambal, memang berselera! Siap tambah tambah lagi, so tell me, how I should control my weight? And my husband's as well? Memang tak mampu.......helppppppppp.......

Sambal Udang Petai

300 gm udang sederhana besar - cuci dan buang urat hitam dibelakangnya
8-10 biji cili kering - dimesin
2 biji bawang besar - dimesin
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
Sedikit air asam jawa
Gula melaka - sebesar ibu jari
5 keping petai - dihiris bersama kulitnya
Minyak untuk menumis
Garam gula to taste

Cara-cara:

1. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing.

2. Masukkan cili mesin dan ditambah dengan sedikit air. Cili hendaklah dimasak sehingga masak dan pecah minyak untuk mengelakkan sakit perut. (Cili yang tak cukup masak boleh menyebabkan sakit perut).

3. Bila cili pecah minyak, masukkan air asam jawa dan dimasak lagi hingga kering.

4. Masukkan bawang besar yang telah dimesin, seketul gula melaka (This is the secret. Guna gula pasir pun ok gak, tapi kalau guna gula melaka lagi sodap). Masak hingga sambal sedikit kering dan gula melaka dissolve.

5. Masukkan udang dan petai dan masak hingga udang masak dan petai sedikit empuk. Rasakan garam gula dan sambal dimasak sehingga mendapat kepekatan yang diingini.

Sometimes masak sambal ni boleh terpedas sangat especially kalau kita guna cili kering yang baru, atau yang tak biasa kita guna. Untuk mengatasi kepedasan yang melampau ni boleh la diletakkan sedikit gula becos the sweetness gula tu boleh reduce kepedasan cili. Jangan tambah air, nanti kurang kesedapannya coz air akan buat sambal cair. Dan petainya, hendaklah dimasukkan dengan kulitnya sekali, baru aroma dari kulit petai tu akan membuat sambal lagi mmmmmYUMMY tak terkata!

No comments:

Post a Comment