Monday, August 25, 2008

Ayam Masak Kicap Berempah


Recipe ni actually masak masa balik kampung hari tu. My mom in law masa tu tak sihat, cuaca kat Alor Setar time tu teruk skit, so my mom ni sakit-sakit. Because of that I had the kitchen all to myself. Tapi orang tua biasalah kan, walaupun tak sihat she still masuk kitchen, kukur kelapa, buat kerepek pisang etc. That is my mom in law yang tak penah dok diam. Sumtimes aku pun penat tengok dia yang ada ada je benda yang dia nak buat. Kalau dia dok diam tu meaning dia betul-betul tak sihat la tu. But pity her lah, lately dia selalu sakit-sakit, so 1 week aku and family balik kampung, at least happy lah sikit orang tua tu. So that day I cooked this chicken for my two girls. Actually aku pun suka ayam masak kicap berempah ni. Rasanya memang lain dari ayam masak kicap biasa tu. Ini memang favorite Along.


AYAM MASAK KICAP BEREMPAH

200gm ayam - aku suka ambik part yang bertulang. But for Wawa aku ambik gak part isi skit.
2 bawang putih - mayang
3 bawang merah - mayang
2 cm halia - mayang
1 bawang besar - hiris bulat
2 cam kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 cili merah - hiris serong
Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis
Garam gula to taste
2 camb kicap pekat
2 camb kicap manis
Kicap masin secukupnya
2 camb sos tiram
Sedikit air asam jawa
Buah tomato - belah 4
Daun bawang dan daun sup

Bahan dikisar lumat:
1 camt ketumbar
1 camt jintan manis
1 camt jintan putih
sedikit lada hitam


Cara-cara:

1. Ayam dicuci diperap dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk, sedikit garam dan kunyit. Gorengkan ayam hingga masak dan sedikit garing. Jangan garing sangat nanti keras. Dah masak, angkat dan toskan.

2. Dalam kuali yang lain, tumiskan bahan-bahan yang dimayang dan rempah ratus (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih etc) hingga wangi dan dimasukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Tumis hingga wangi dan pecah minyak.

3. Then masukkan air asam jawa, sos, kicap dan secukup air untuk kuahnya. Biarkan hingga kuah mendidih.

4. Masukkan ayam yang telah di goreng dan rasakan garam gulanya (Jangan letak banyak sangat kicap masin sebab ayam dah diperap dengan sedikit garam).

5. Last sekali masukkan bawang besar, tomato dan cili merah. Hiaskan dengan hirisan daun bawang dan daun sup.

1 comment: