Friday, August 8, 2008

Onion Rings



Sebenarnya tak penah cuba buat onion rings sendiri. Selalu beli ready made dalam plastik tu then balik umah goreng je. Tak pun order je kat Burger King. Tapi hari ni rasa nak makan sangat onion rings. Hasilnya okay, menjadi, makan ketika panas-panas memang sedap, rangup. Kalau dah sejuk hilang la crispy dia. Resepi asal sepatutnya letak bread crumb. Tapi roti dah habis, sekeping pun tak ada, tak dapat la nak letak bread crumb. So hari ni belasah je masak tanpa bread crumb. Aku buat side dish makan dengan Grilled Fish Filet for dinner. The rest tu Along and her Daddy habiskan. Wawa try sekeping then tak nak dah. May be dia tak suka the taste of onions. Kalau buat untuk tea time pun sedap juga. Boleh gorengkan nugget sekali untuk the kids.


ONION RINGS


2 biji bawang besar - potong bulat
3 camb tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 camt baking powder
1/2 camt serbuk lada hitam
1/2 cawan bread crumb
Air untuk bancuhan
2 camb minyak
Sedikit garam dan gula

Cara-cara:

1. Bancuhkan semua bahan kecuali bawang sehingga menjadi bancuhan seperti bancuhan goreng pisang. Jangan cair sangat nanti tak melekat kat bawang.

2. Celupkan bawang ke dalam bancuhan dan digoreng dalam minyak panas sehingga garing.

3. Boleh makan dengan burger, makan onion rings alone pun boleh, macam cucurlah :)

2 comments:

  1. Nie pun sedap.. cicah ngan Thousand Islan lak.. pehhhhhhhhhh... tapi masa balik tu dah sejuk.. kurang la crunchy dia.. kalau tidak lagi best

    ReplyDelete
  2. tu la balik lambat lagi kan ke dah sejuk onion rings tu

    ReplyDelete