Thursday, August 14, 2008

Sotong Keturma



Dah buntu dah kepala nak masak apa hari ni. Apa yang ada dalam freezer cuma sotong, 2 keping tenggiri dan a few ikan kembung. And daging, tapi tak rasa nak makan daging la pulak hari ni. So aku defrost kan sotong. Nak masak apa aku pun tatau. Last-last aku belasah resepi ni. Main campak-campak je. Tapi rasa kelainannya. Aku reka nama sendiri, Keturma, lawak la pulak. Combination 'ketumbar' dan 'kurma'. Kalau Chef Wan baca blog aku ni mesti dia gelak gila. Tak kisah lah, aku punya masakan, lantak aku la nak letak nama ape pun janji sedap heheheh. Selalunya sotong ni aku masak sambal, or tomyam, or lemak, or kerabu. Pengkritik masakan aku (my hubby) tak balik lunch so aku kena tunggu sampai petang untuk dengar apa komen dia tentang resepi baru aku ni. Aku suka dia kritik my cooking so that aku tau apa yang kurang. Next time masak leh improve.


SOTONG KETURMA

5 ekor sotong besar - kalau guna kecil kenalah banyak sikit, dicuci dan dipotong bulat, nak kelar petak-petak pun boleh. Kuantiti ni bergantung pada saiz keluarga. Kalau small family like mine, 5 ekor yang besar ni dah cukup dah.

2 ulas bawang putih - kisar
3 ulas bawang merah - kisar
2 cm halia - kisar
1 biji bawang besar - potong bulat
3 biji cili merah - potong panjang
Daun ketumbar - hiris halus
3 camb sos cili
2 camb sos tomato
2 camb serbuk ketumbar - jadikan pes
2 camb serbuk kurma - jadikan pes
2 batang serai - diketuk
6 helai daun limau purut
1/2 camt lada hitam - coarse
garam gula to taste
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali, kalau non-stick pan lagi bagus, rempah tak melekat dan hangit kat kuali.

2. Tumiskan bahan kisar dan juga serai hingga bawang garing dan wangi.

3. Masukkan pes kurma dan ketumbar dan masak lagi hingga rempah masak dan pecah minyak.

4. Masukkan sos tomato, sos cili, dan lada hitam. Kacau sebati.

5. Masukkan sotong, bawang besar, cili merah, dan daun limau purut. Masak hingga sotong masak. Rasakan garam gula. Jika suka berkuah boleh diletak sedikit air.

6. Hiaskan dengan daun ketumbar semasa menghidang.

4 comments:

  1. ada sedap kar? eh,i dat trifle peach u posted the other day. jadi,tp silap la, patutnya letak dlm mangkuk kecik2,for ndivduals...letak dlm mangkuk ayun besar,uish,susah nk mkn aaa..

    ReplyDelete
  2. Dinda Mard, memang, trifle peach tu elok letak dalam small cup, senang nak makan, kalau letak dalam mangkuk ayun besar time nak potong tu dia terbalik. Tapi kakak mu ini malas la pulak nak susun cup kecil2 tu, lagipun makan dengan along, bawa kuar mangkuk besar tu and sudu sorang satu and ngap laaaaa hahahha.

    ReplyDelete
  3. heheh..
    dah tgl sket dh trifle yg org buat tuh..mula2 riso gak mcm nk tak habis je gayanya sbb this morning,yg dlm mangkok besor tu masih lom bersentuh,balik dr meeting after lunch,bukak fridge,dah tgl half! rupanya ampidus suka menda2 ada custard ni..sep baik ada org suka..klu tak,batat dlm fridge tu..

    ReplyDelete