Tuesday, October 7, 2008

Masak Lemak Cili Api Udang dan Timun


Early today I planned to cook some laksa Sarawak since the laksa paste berlambak dalam my fridge. This laksa sarawak susah nak cari kat Semenanjung ni melainkan dimasak sendiri. But then when I went to the market the chicken dah habis. It was my fault actually coz I reached the market quite late (around 10.30am). So I pusing2 dalam market tu then I bought some prawns and 1 cucumber. Dalam kepala nak masak this recipe. Resepi paling mudah, coz dia cuma campak semua dalam periuk and then msak sampai didih. Resepi untuk orang sibuk dan malas heheeh. But then terpikir lak dekat aku punya anak dara sunti yang tak makan pedas, mmm then I have to cook sumthing mild for her. Ape ye?



MASAK LEMAK CILI API UDANG DAN TIMUN


200 gm udang - dicuci dan tos
1 batang cucumber - buang kulit dan dipotong panjang 2 cm
1 mangkuk santan
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
5-7 biji cili api - ditumbuk
1 cm kunyit hidup - ditumbuk
3 keping asam
garam gula to taste
Daun bawang - potong 1 cm
1 buah tomato - belah 4


Cara-caranya:

1. Masukkan semua bahan kecuali daun bawang dan tomato, dan dimasak hingga mendidih.

2. Bila dah mendidih, rasakan garam gula dan masukkan tomato buah dan daun bawang. Jangan didihkan lama sangat nanti santan pecah minyak tak sedap.

3. Ini la menu untuk lunch tengah hari ni...cepat dan sedap :)

3 comments: