Wednesday, February 11, 2009

Gulai Ikan Tongkol

(Picture lain kali ye? Lupa la nak snap last nite, coz lapar sangat, dah masak bedal terus sampai kenyang, then baru ingat, picture tak snap lagi)


Gulai ni untuk dimakan dengan nasi dagang. Last nite aku masak, tapi aku tak pakai ikan tongkol pun sebab dalam feeezer tak ada ikan tongkol, yang ada cuma ikan kembong dengan ikan talapia. Nak masak guna ikan talapia pun ok gak tapi laki aku tak suka la pulak. Last sekali aku letak je ikan kembung sebab ikan tu semua orang dalam umah makan. Semalam gulai ni aku makan dengan nasi putih je. Tak lah pulak berkesempatan nak masak nasi dagang. Selalunya aku masak nasi dagang ni time cuti. Sekarang cuti pun tak ada langsung. Weekdays kerja. Pagi sabtu 8am - 1 pm aku kena kerja ngajar student diploma part time. Petang sabtu and all sunday aku kena ada kat Shah Alam for my MBA classes. Memang tak sempat nak masak. A few friends tanya, ngaper blog dah lama tak update. Pertamanya memang kesuntukan masa, keduanya, kat umah sekarang tak ada internet. Aku pun tak tau la bila TM nak datang pasang tiang kat taman aku. Hari tu kata bulan Januari, sekarang dah nak tengah bulan February, tak nampak bayang pun. Tapi bil internet aku depa dok charge. Ini pun aku blogging kat ofis, kalau bos nampak memang kantoi. Ini pun blogging sebab ofis mate aku Kak Izan mintak resepi ni. Daripada kasi kat dia via email, rasanya baik tulis kat sini, leh update blog sekali. Actually cara nak masak gulai ikan tongkol ni ada a beberapa version. Ada satu version tu depa letak rempah kari dan tak letak ketumbar dan ditumis dulu. Warnanya merah sikit. Aku punya tak letak rempah kari dan tak perlu tumis dan warnanya lebih kepada kekuningan. Orang kampung aku panggil ini 'gulai darat'. To Kak Izan, selamat mencuba, kalau tak jadi, kena try lagi sampai jadi dan jangan lupa hantar sikit kat 88, Taman Wangsa Jaya ek!

GULAI IKAN TONGKOL

2 ekor ikan tongkol - cuci dengan limau, asam jawa, kapur coz bau dia strong la ikan ni
1 mangkuk santan - gulai ni elok pekat kuahnya
1 batang timun - kupas kulit, potong sepanjang 2 inci dan dibuang biji tengah nya
3-4 asam keping
Garam gula to taste

Bahan A:
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
1 inci lengkuas
1 camt biji ketumbar
4 tangkai cili kering - kalau suka pedas letak la banyak-banyak

Cara-cara:

1. Ikan tongkol yang telah dicuci dimasak (rebus) dengan sedikit air, asam keping, dan lengkuas yang dihiris. Masak hingga ikan empuk dan agak kering airnya. Jangan sampai kering kontang, kang hangit ikannya. Bila dah masak, tuang airnya dan cuma ambik ikan nya saja.

2. Semua bahan A dikisar lumat.

3. Satukan semua bahan kisar, santan, dan asam keping dalam periuk. Renehkan atas api sambil dikacau selalu untuk mengelakkan santan dari berketul dan pecah minyak.

4. Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan dan timun dan direneh sekejap sehingga timun empuk dan kuah meresap ke dalam ikan. Rasakan garam gula. Jangan reneh lelama nanti pecah minyak tak sodap!

5. Dah siap. Boleh dimakan dengan nasi putih, nasi dagang or kalau laki aku dia makan dengan roti je ( Dia memang pelik hehehehe)