Sunday, March 22, 2009

Sambal Tempe


Masakan kegemaran hubby. Menu berasaskan kacang soya, bagus ni untuk kesihatan. Di samping menjaga kehalusan kulit. (Halus ke kulit aku? tak ponnnnnn hahahahah)










SAMBAL TEMPE

Seikat tempe - biasanyer kalau kat area Tanjong Malim ni seikat tempe consists of 3 bungkus tempe yang dibungkus berasingan. Make sure beli tempe yang dibalut dengan daun pisang..coz taste dia lain hehehe. Tempe digaul garam kunyit dan digoreng garing.
3 ulas bawang putih - mayang
4 ulas bawang merah - mayang
1 labu bawang besar - kisar
3-4 biji cili kering - kisar
sedikit belacan - kisar
1 cawan ikan bilis - digoreng
1 cawan kacang tanah - digoreng
Sedikit air asam jawa

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan merah yang dimayang hingga wangi.

2. Masukkan cili kering yang dikisar dan dimasak dengan air sehingga cili kering masak. Kalau cili kering tak masak boleh menyebabkan sakit perut.

3. Bila cili kering kering dah masak dan pecah minyak, masukkan air asam jawa dan dibiarkan sekejap.

4. Masukkan pula bahan-bahan kisar yang lain (bawang besar, belacan) Masak lagi hingga pekat. Bila kuah dah pekat masukkan tempe yang dah digoreng garing, ikan bilis goreng dan juga kacang tanah goreng.

5. Kacau rata-rata dan dirasakan garam gulanya.

YUMMYYYY!!!!

1 comment: