Sunday, March 22, 2009

Sotong Goreng Celup Tepung


Ini we all ratah cicah sos je ni hehe..ada a few friends tanya macam mana nak wat sotong celup tepung ni so that bila goreng sotong tu,, baju dia (tepung) tak bercerai dari sotong tu. Coz a few frens komplen dia kata bila goreng je, sotong tu akan telanjang dari tepungnya. Jadi di sini nak share resepinya. Tepung ni boleh tepung aper2 je..kalau rasa malas nak pakai tepung yang dibancuh sendiri boleh beli je tepung yang memang ada dijual kat pasaraya. Tapi kat sini aku pakai tepung ubi. Ada pulak a few frens kata dibancuhnya sotong macam buat jemput-jemput..jgn dibuat begitu sebab itu bukan sotong celup tepung itu jemput jemput sotong hehehehehe...kecuali the mission is memang nak buat jejemput sotong.


SOTONG CELUP TEPUNG

1 kg sotong - cuci, dan dipotong, toskan
1 cawan tepung ubi - kalau tak cukup leh tambah, sukatan is very subjective
2 camb rempah kari - aku pakai kari daging
2 camt jintan manis - tumbuk sikit bagi dia pecah-pecah
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Tepung ubi, rempah kari, dan jintan dicampur bersama. gaul-gaulkan biar rata. Jangan dibancuh tepung ini dengan air. Biarkan ia stay dalam keadaan bertepung begitu.

2. Gaulkan sotong dengan telur rata-rata.

3. Ambik sotong yang berlumuran telur dan digolek-golek ke dalam campuran tepung ubi dan digoreng di dalam minyak yang panas sehingga garing. InsyaAllah kalau ikut resepi ni sotong tak telanjang lagi...

2 comments: