Sunday, June 21, 2009

Gulai Darat Udang Galah dan Peria


Yesterday i pegi pasar Tg Malim, had no idea what to cook for lunch, main taram je..aper yang i nampak best i'll buy..(unhealthy buying habit..do not practise this)..until i saw this udang galah..murah beb, RM20 per kg. Udangnyer segar and ada telur..terus kecur air mulut..uuhhhhhmmmm sedapnyer! I began to plan the dish in my head, mmm masak lemak udang ni dengan batang keladi best gak..ternampak ler ada org jual batang keladi kat sebelah, just ada 1 ikat left..i voiced out the plan to my husband and he suddenly made his face..(MMmm tak suka sayur keladi la tu) terpaksala i memikir nak masak aper lagi dgn udang tu selain dari keladi...aper2 pun i bought the udang galah 1/2 kg which cost me RM10. Then i bought 5 biji buah peria katak (my favorite nih!)..then ari ni jadilah menu ni heheheh


GULAI DARAT UDANG GALAH DAN PERIA

1/4 kg udang galah - sederhana besar, cuci, potong janggutnya
3 biji buah peria katak
1 biji bawang putih
4 biji bawang merah
5 biji cili api
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 camt biji ketumbar
1 cm kunyit
1 mangkuk santan
2 keping asam keping
gula dan garam to taste
cili hijau dan merah - dibelah 2

Cara-caranya:

1. Buah peria dibuang biji dalamnyer, di potong 1/2 cm tebaldan diremdam dalam air garam selama lebih kurang sejam untuk mengurangkan rasa pahitnya.

2. Bawang, ketumbar, cili api, lengkuas, kunyit, dan halia dikisar halus.

3. Didalam periuk, satukan santan, bahan kisar, udang, buah peria, cili merah dan hijau dan asam keping dan dimasak hingga mendidih.

4. Bila mendidih, rasakan masam, manis dan masinnya.

5. Sedap dimakan dengan nasi putih bersama masakan ala ala kampung yang lain...

1 comment: