Wednesday, July 1, 2009

Udang Masak Krim Keju


First time makan this dish was at Garden Seafood back in year 2007. Masa tu office hubby buat majlis buka puasa. Tapi Garden Seafood guna udang besarlaaaaa. Sedap giler..The majlis buka puasa was treated by this one vendor if im not mistaken, heh i always enjoyed buka posa if treated by my hubby's office coz the lauks semua beshhhhh giler heheheeh..masa tu makan udang masak ni..like alwiz i 'd wonder how the chefs actually cooked this, rasa creamy, cheesy..lemak berkrim jer...memang sedap..n boleh menambah breat badan heheheh..so i browse in the internet..tapi tak jumpa until i decided to bedal jer this recipe based on how my tounge told me about its ingredients after savoring it a few time at the Garden Seafood. Eventhough main campak2 jer..but the result was amazing..sedap!

UDANG MASAK KRIM KEJU
(For 4 pax)

10 udang galah - udang galah ni i beli kat pasar Tg Malim RM20/kg
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - cincang
2-3 biji cili api - potong kecil
1 tangkai daun kari
2 camb butter untuk menumis
Sedikit carrot - potong panjang 1 inci
Sedikit brocolli
1/2 tin susu cair
3- 4 camb parmesan cheese
1 tangkai daun pudina
garam dan gula to taste

Cara-cara:

1. Udang dicuci dan diperap dengan lada hitam, bawang putih dan sedikit garam. Goreng hingga masak dan ketepikan.

2. Panaskan butter dalam kuali, tumiskan bawang putih, bawang besar, daun kari dan cili api hingga garing.

3. Tambahkan susu cair, carrot dan brocolli. Kacau dan masak hingga sayur 1/2 masak.

4. Masukkan pula cheese dan dikacau rata. Masukkan udang yang telah digoreng dan daun pudina ke dalam kuah cheese dan digaul rata.

5. Rasakan garam dan gula.

6. Hidangkan dengan nasi putih....Beshhhhh

10 comments: