Wednesday, March 3, 2010

Goulash Tulang Rusuk


Goulash ni tak cukup bahan sebenarnyer..tu yang warnanya macam pucat skit..sebab serbuk paprika ku kehabisan..pastu biasak la aku mesti improvise dr resepi asal mengikut tekak kemelayuan sejati aku hehehe dan banyak ingredients yang terpaksa di skip mengikut tahap kesihatan suami seperti kentang..dia tk boleh makan kentang..coz nanti dia kembung..walau apa pun my cooking never fails hehehe..suka sangat tengok hubby makan garlic bread cicah goulash ni..kids pun suka sebab tak pedas..

Jadi di sini dikongsi resepi dengan visitors..





GOULASH TULANG RUSUK


Bahan A:
2 batang tulang rusuk - dipotong 2- 3 inci
2 camb tepung jagung
1 camt serbuk lada hitam

Bahan B:
2 biji bawang besar - dicincang
2 biji bawang putih - dicincang
1 inci halia - dimayang
2 biji buah tomato - dipotong dadu
2 camb mentega
1/2 camb serbuk paprika
2 camb serbuk sup
garam gula
1 mangkuk air

Bahan C:
2 biji kentang - dikupas kulit dan dipotong 4
1 batang celeri - dipotong kecil
1 batang carrot - dipotong jejari sepanjang 1 inci
1 biji capsicum hijau - potong jejari

Cara-caranya:

1. Bahan A digaul bersama dan diperap sekejap.

2. Panaskan butter dalam periuk, tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga garing.

3. Masukkan tulang rusuk yang diperap dan digoreng sekejap hingga kekuningan.

4. Masukkan buah tomato yang dikiubkan, air, serbuk rempah sup dan serbuk paprika dan renehkan sehingga daging empuk.

5. Bila daging dah empuk, masukkan Bahan C dan renehkan sehingga sayuran 1/2 masak@empuk. Rasakan garam gula.

6. Sedap dimakan bersama garlic bread, toast atau pun dengan nasi putih biasa.

2 comments: