Sunday, April 11, 2010

Bingka Ubi Kayu

















Rasa proud lebih sikit masa masak kuih ni sebenarnya sebab ubi kayu adalah hasil tanaman sendiri..all tis while kalau nak masak bingka ubi ke, lepat ubi ke, selalunya ubi aku beli kat pasar minggu jer...tu yang buat den bangga lebih tu. Selalunya bingka ubi warna kuning sebab pakai pewarna dan pakai gula pasir..aku pakai gula melaka dan tak letak sebarang pewarna..selalunya ubi kayu aku suka buat lepat..ataupun rebus biasa dan makan dengan kelapa perut...my God sedap sungguh! Kalau my mom dulu-dulu dia suka masak sayur lemak ubi kayu..mmg marvelous! Memang teringin nak buat lepat, tapi memandangkan susahnya nak cari daun pisang kat sini unless pegi pasar minggu maka terhasil la bingka yang tidak memerlukan daun pisang...lagi pun senang nak buat bingka ni..let us share d recipe :)





BINGKA UBI KAYU

Bahan-bahan:
1 mangkuk sagu ubi kayu - ubi kayu diparut, ditapis dan diperah airnya, simpan sagunya
2-3 keping gula melaka
1 cawan gula pasir - mengikut tahap manis yang diingini
1 mangkuk santan pekat
1 camt garam
1 camb tepung jagung - di bancuh dengan sedikit air
3 biji telur - dipukul
2 helai daun pandan
3 camb butter - dicairkan


Cara-caranya:

1. Gula melaka dimasak dengan sedikit air dan daun pandan hingga larut. Kemudian masukkan gula pasir dan garam. Masukkan juga santan pekat dan masak hingga panas. Tak payah sampai mendidih santan tu. Keluarkan daun pandan.

2. Masukkan sagu ubi kayu ke dalam mangkuk besar. Masukkan telur yang telah dipukul, butter yang telah dicairkan, dan bancuhan tepung jagung. Gaul rata-rata.

3. Masukkan sirap gula melaka ke dalam mangkuk sagu ubi kayu dan di gaul rata-rata.

4. Leserkan butter pada loyang pembakar. Masukkan adunan bingka ke dalam loyang. Bakar dalam oven pada 180'C selama satu jam atau sehingga bahagian atasnya keperangan. Cucuk dengan lidi. Jika tiada adunan melekat pada lidi maksudnya bingka telah masak.

5. Tunggu biar bingka betul-betul sejuk baru dipotong. Hidangkan sebagai dessert ataupun untuk minum petang.

9 comments: