Friday, April 16, 2010

Crab With Curry and Hoi Sin Sauce

















Crabs..crabs...crabs... yessss...we really are the crab lovers..tapi dah lama tak beli crab..coz hubby was trying to minimize the use of seafood in our meal...jaga kesihatan katanya..



CRABS WITH CURRY AND HOI SIN SAUCE

4 ekor ketam - di gaul garam kunyit dan digoreng garing
3 biji bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar - dihiris
1 inci halia - di mayang
3 camb sos tiram
3 camb sos hoi sin - sos ni di jual dalam seperti sos tiram
3 camb serbuk curry - jadi kan pes
2 biji buah tomato - potong dadu
Daun bawang dan daun parsley - dihiris
1 camb sos sotong
2 biji cili merah - dihiris jejari panjang
1/2 cawan air
Garam gula to taste


Cara-caranya:


1. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga garing.

2. Bila bawang dah garing, masukkan rempah kari. Masak hingga rempah kari garing dan pecah minyak.

3. Kemudian masukkan sos tiram dan sos hoisin dan air. Didihkan. Sekiranya sos tidak cukup pekat boleh ditambah dengan sedikit air bancuhan tepung jagung.

4. Tambahkan tomato yang dipotong dadu dan sos sotong. Rasakan garam gula. Jangan terlalu masin sebab ketam sudahpun diperap dengan garam kunyit terlebih dahulu.

5. Masukkan ketam yang telah digoreng ke dalam sos dan digaul rata. Taburkan daun bawang dan daun parsely serta cili hiris.

6. Boleh dimakan bersama nasi putih. YummmY!

No comments:

Post a Comment