Monday, March 28, 2011

Kek Marble Coklat Keju


First time makan kek ni ofismate yang buat. Dia bawa ke opis. Sedap. Jadi mintak le resepi. Rerupanya resepi dia ambik dari majalah Annur. Hari ke 41 pantang lepas bersalin anak ke 3 aku try le buat sebab dah tatau nak makan apa. Sian kat anak-anak sama asyik kelaparan je. lagipun ada cream cheese yang dah hampir nak expired dalam fridge. Tapi resepi aku modify le sesikit. Aku reduce kan gula sebab selalunya kalau resepi from the magazine ni terlebih manis. Bila post gambar ni kat fb, ramai lak kekawan yang mintak resepi. Jadi kekawan sekelian, here's d recipe..selamat mencuba! Love ur oven!


KEK MARBLE COKLAT KEJU

Bahan A:
120 gm tepung naik sendiri - ayak
20 gm serbuk koko - ayak
1 camt baking powder - ayak
180 gm mentega
150 gm gula castor - resepi asal guna 170 gm
3 biji telur gred B
secubit garam

Bahan B:
250 gm krim keju
50 gm gula castor - resepi asal pakai 60 gm
1 camt esen vanilla
1 biji telur gred B


Cara-cara untuk penyediaan bahan A:

1. Panaskan oven 160'C. Pukul mentega dan gula hingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan dipukul menggunakan speed rendah.

3. Masukkan pula garam, tepung dan serbuk koko yang telah diayak.

4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Ketepikan.


Cara-cara penyediaan bahan B:

Pukul kesemua bahan B hingga kembang. Ketepikan



Cara-cara menyatukan bahan A dan B:

1. Sapukan loyang pembakar dengan mentega.

2. Tuangkan satu bahagian bahan A dan ratakan.

3. Lapiskan dengan kesemua bahan B dan ratakan.

4. Akhir sekali tuangkan bahagian kedua bahan A dan ratakan.

5. Bakar selama 50 - 60 minit.


Hiasan:
Coklat ganache
Parutan keju cheddar

****potong kek apabila ia betul-betul sejuk barulah cream cheese tu keras skit.

1 comment: