Wednesday, March 23, 2011

Pulut Dakap


Masa 8 bulan pregnant with my 3rd child, i ngidam nak makan pulut dakap. Tapi kat Tg Malim ni agaknya orang tak pandai makan kuih ni, that's why tak der orang jual. Jenuh gak mencari kat gerai jual kuih for breakfast, tapi tak jumpa gak. Kalau kat Kelantan memang banyak orang jual, kat Kedah pun senang cari. At last, sebab kempunan sangat, terpaksa sendiri bikin. Selalunya untuk buat kuih ni orang pakai pisang raja. Satu pasar Tg Malim I pusing cari pisang raja tak ada orang jual, last resort I belasah je la pisang restali. Kurang sedap, tapi boleh la buat ubat orang ngandung ngidam :))


PULUT DAKAP

4 pot beras pulut (I pakai pot rice cooker tu)
1 mangkuk santan sederhana pekat
Secubit garam
6-7 biji pisang raja - belah 2
Daun pisang - layurkan atas api
Tali rafia untuk mengikat

Cara-caranya:

1. Tanak pulut dengan santan dan garam hingga masak. Bila dah masak, sejukkan.

2. Daun pisang dipotong segi empat. Letakkan pulut di atas daun pisang dan letakkan hirisan pisang diatasnya.

3. Balut pulut dakap kemas-kemas. Dakapkan pulut dakap berdua-dua dan diikat kemas-kemas dengan menggunakan tali rafia.

4. Kukus pulut dakap hingga masak atau hingga daun pisang bertukar warna. Sejukkan sebelum dipotong. Selamat mencuba!

9 comments: