Wednesday, April 13, 2011

Beef Lasagna

Adoiii kepala aku fening lagi..last nite the lil boy asek merengek jeee...wawa lak demam dan muntah-muntah all nite long..mama pun tak dapat tido..fening dan sakit kepala mula la attack..sooo the very tired lah..

Tapi tired macam mana pun nak kena masak gak untuk family..sian pulak kat wawa yang demam...makan tak nak, minum tak nak..asek muntah je..tadi dah bawa pegi kinik..hopefully baik la dia lepas ni..kalau tak baik juga malam ni kena la bawa dia pegi ER..

Nasib baik dalam pukul 3 petang tadi wawa and her lil brother tido..cepat-cepat masuk dapur and bake the lasagna..kegemaran papa wawa ni..



Spread lots and lots and lots of mozzarella cheese before baking....hmmmmm



Baked..see the cheese on the top?



Front view...emmmm soooo damn cheesy




Top view...see the burned cheese? haishhhhh tak tahan dah nak ngapppppp!!




BEEF LASAGNA


Bahan-bahan:

10 keping lasagna - aku pakai yang require pre-cook. Aku tak suka pakai instant. Brand apa ye..dah lupa sebab kotak dah buang, bukan brand San Remo..kotak warna biru..beli kat Cold Storage
Mozarella cheese - secukupnya

Untuk sos merah:
3 camb olive oil
1 paket daging cincang - aku pakai brand Ramly
2 tin spaghetti sos - aku pakai Preggo yang color ijau tu. 1 tin = 300 gm
1 biji bawang besar - cincang
5 biji bawang putih - cincang
1 camt oregano
1 camt rosemary
1 camt serbuk lada hitam
2 biji tomato buah - dice


Untuk sos putih:

2 camb mentega
2 camb tepung gandum
Secubit garam
600 ml susu segar


1. Panaskan air dalam periuk. Masukkan sedikit butter dan garam. Rebus kepingan lasagna hingga empuk. Sementara tunggu kepingan lasagna empuk sediakan sos.

2. Untuk sos merah: Panaskan olive oil dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing. Masukkan daging dan goreng hingga daging masak. Masukkan pula sos spaghetti dan air secukupnya agar kuah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Biarkan hingga mendidih. Masukkan pula tomato buah, black pepper, oregano dan rosemary. Rasakan garam gula.

3. Untuk sos putih: Cairkan mentega dalam periuk. Masukkan tepung gandum dan dikacau sebati hingga tidak berketul. Tuangkan susu dan didihkan sambil sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Masak hingga sos pekat. Rasakan garamnya.

4. Ambil mangkuk pembakar. Leserkan dengan mentega. Susun kepingan lasagna di dalamnya. Tuangkan sos merah. Kemudian sos putih. Taburkan sedikit mozarella cheese. Ulangi lapis demi lapis hingga habis kepingan lasagna. Lapis atas sekali ialah sos dan cheese. Jangan lak atas sekali tu kepingan lasagna..kang keras masa bakar nanti.

5. Panaskan oven 180'C dan bakar selama 30 minit. Aku bakar selama 20 minit je sebab lasagna tu dah di masak terlebih dahulu. Lasagna ni jangan dibakar hingga kering. Kuahnya kena lembap. Kalau bakar hingga kering itu jadi makaroni bakar :)

p/s: Untuk sos merah tu kalau suka boleh letak mix vegie, cendawan butang etc..tapi aku tak letak sebab anak-anak tak suka mix vegie, cendawan lak tak ada...boleh tambah apa-apa jer sayuran yang digemari :)

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment