Pagi ni terasa nak makan yang lain skit for bekpes..asek-asek nasi goreng, tak pun bihun goreng, tak pun mi atau kuey tiaw goreng..pendek kata semua goreng2 lah..tak pun kekadang bekpes roti canai kat kedai mamak kalau malas nak masak...sesekali belasah nasi kerabu kedai tepi KTM lama kat pekan TM ni..semalam ternampak entry terbaru izzah muffin lover, dia buat kuih ni for bekpes pagi semalam..aku jenguk-jenguk dalam pantry semua ingredients ada, hmmm apa lagi, boleh la mencuba..aku geram tengok gambar yang izzah post kat blog dia..mengancam je..ingat aku ni tak der perasaan kerr? haishhh mana leh tahan..kena la try gak..dan hasilnya memang mabeles..syedap sangat..anak2 lak improvised letak inti peanut butter dan blueberry...rugi kalau tak cuba! tengkiu ye izzah sebab sudi kongsi resepi
letak inti dan gulung macam ni..
KUIH DADAR COKLAT
Bahan Inti Coklat
100 ml susu segar
25 gram gula pasir
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
100 gram coklat masakan (potong kasar)
1 biji kuning telur
1/8 sdt garam
Bahan Bater Kulit Dadar
200 gram tepung gandum
2 biji telur dipukul sedikit
1/2 sdt garam
2 sdm majerin/butter dicairkan
400 ml susu segar/santan cair
sedikit coklat emulco
majerin untuk meleser
Cara-cara :
1. Inti: Didihkan susu cair secara double boil hingga berbuih ditepinya. Larutkan serbuk koko dan gula dengan sedikit air panas, tuangkan ke dalam susu cair tadi kacau rata. Masukkan coklat masakan, kacau perlahan sambil dimasukkan kuning telur dan tepung jagung untuk memekatkan inti, Angkat biarkan sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk untuk memekatkanya.
2. Kulit Dadar: Satukan bahan dadar, gaul rata hingga tidak berketul. Tapis.
3. Asingkan 100 ml adunan, masukkan coklat emulco, gaul rata dan ketepikan.
4. Adunan yang selebihnya dibiarkan dengan warna asal.
5. Panaskan non stick pan, leserkan sedikit majerin dan ambil piping bag gunting sedikit saja muncungnya, masukkan adunan coklat dan picit bentuk zig-zaz ke dalam non-stick pan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Biarkan sekejap dan segera tuangkan adunan warna asal diatas jalur coklat tadi (jgn diantaranya kerana jalur coklat akan tertanggal) dan lenggokkan adunan menutupi dasar kuali. Buat hingga habis.
6. Ambil sekeping dadar, isikan 1 sudu kecil inti ditengahnya. Gulung secara melintang jaluran tadi.
7. Pastikan dadar suam sedikit sewaktu memasukkan inti coklat gulung dengan cepat supaya inti tidak cair.
8. Jika tidak mahir dengan piping bag gunakan sudu kecil untuk membuat jalur.
Selamat mencuba!!
2016-2-23 leilei
ReplyDeletelouis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings
toms outlet
ReplyDeletechristian louboutin shoes
louis vuitton outlet
true religion jeans
ugg outlet
yeezy boost 350
nike roshe
michael kors outlet
cheap ray ban sunglasses
uggs outlet
chanyuan2017.02.07