Wednesday, April 6, 2011

Kuih Ketayap

As requested by my second child, Wawa. Her words "Mama saya lapar la, tak ada apa ke untuk saya makan?" have always melted my motherly heart. Preparing this cake really worth it i guess coz she ate 6 sticks of them when i only had 2. Don't mention her father laaaa, as soon as he returned from work, he went straight to the kitchen, and swallowed 7 sticks of them. Please ignore the color. I'm out of daun pandan so i have to use the color lah. Sebab tu ijau dia over skit hheeheh. The mixture produce more or less 10 sticks of kuih ketayap. I doubled them that day.











KUIH KETAYAP



Untuk bater ketayap:


2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan
Air perahan daun pandan - untuk warna hijau (kalau terdesak mcm saya pakai je la pewarna ijau heheeh)
1 biji telur
Secubit garam
2 helai daun pandan untuk leser minyak pada pan



Cara menyediakan kulit ketayap:


1. Masukkan semua bahan dalam blender dan dikisar sebati.

2. Gunakan pan leper. Panaskan pan di atas dapus. Leserkan minyak pada pan dengan menggunakan daun pandan. Tuangkan sesenduk bater ke dalam pan dan ratakan hingga membentuk kepingan nipis. Bakar di atas api yang kecil.

3. Angkat dan ketepikan.



Bahan untuk inti kelapa:

1 biji kelapa muda parut
3 keping gula melaka (boleh guna gula hangus atau gula perang. Kalau suka manis boleh tambah gula lagi)
2 cawan air
2 helai daun pandan
Secubit garam


Cara menyediakan inti:

1. Panaskan air dalam kuali dan masukkan gula melaka dan daun pandan. Masak hingga gula melaka hancur. Kemudian masukkan garam.

2. Kemudian masukkan kelapa parut dan dikacau hingga agak kering. Jangan kering sangat nanti tak syedappp!

3. Angkat dan ketepikan.



Cara menyediakan kuih ketayap:


1. Ambil sekeping kulit ketayap. Letakkan sesudu makan inti.

2. Lipat kedua-dua tepi kulit ketayap ke dalam dan digulung hingga berbentuk seperti 'stick' (refer gambar kat atas tu).

3. Hidang bersama teh atau kopi untuk sarapan ataupun minum petang.


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment