Tuesday, April 19, 2011

Lemak Putih Terung

Ada sebiji terung dalam peti ais balen mak celur cicah budu (typical mak cik kelate mesti ada budu kakakaka) hmmmm nak masak ape ye...nak wat pajeri malas...nak wat kari pun malas...nak bakar cicah budu, malas nak idupkan api...awat la aku malas sangat hari nih? ooo ye lupa lak, hari ni besday sultan Perak..jadi encik hasben dan anak-anak cuti...syokkkk sangat bila depa cuti sebab aku leh la lama sikit kat dapur..sebab ada tukang jaga baby Umar..oleh sebab kemalasan aku hari ni tiada tandingan maka terhasil la Masak Lemak Putih Terung..


Ini la ghoper masak lemak putih terung...tapi pinggan dah kaler putih, kuah pun putih...maka putih la mata cuba nak nengok picture ni ye!







LEMAK PUTIH TERUNG

Bahan-bahan:

2 biji terung sederhana besar - dihiris serong
1 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 camt lada hitam
Segenggam udang kering
1 mangkuk santan untuk kuah
2 biji cili merah - dibelah 2

Cara-caranya:


1. Tumbuk lumat bawang putih, bawang merah, dan lada hitam. Udang kering ditumbuk sekadar pecah-pecah sahaja.

2. Satukan semua bahan dalam periuk dan dimasak hingga santan mendidih. Rasakan garam gula dan biarkan seketika hingga terung empuk. Jangan lama sangat nanti terung layu.

2 comments: