Thursday, May 5, 2011

Karipap Sardin

Untuk breakfast pagi ni..tak pandai sebenarnya buat karipap..tak secantik orang lain buat..tapi tak per la sebab nak makan kat anak tekak sendiri dan family kakakaka..kalau nak berniaga memang fail terus..ada yang terbuka ternganga, ada yang tertutup malu...ada yang berjerawat kecik jerawat batu semua ada..ada yang licin halus mulus gitu...awat dia jadi macam tu aku pun tatau hihihi...pssssstttt jangan gelak kat karipap aku ye..bukan salah resepi salah aku yang tak reti ahakkksss..resepi betul dah...seperti biasa aku ni tangan kayu, keras gitu mana nak reti kelim tepi maka aku pakai acuan....cepat dan senada je semuanya..


Karipap aku yang tak secomel karipap orang lain...




Buat breakfast kami satu family...




Inti kegemaran suami..sardin!




Resepi untuk dohnya aku guna resepi nasuha1523 @ MyResepi...intinya resepi aku sendiri...



KARIPAP SARDIN

Doh Karipap :
250 gm tepung gandum - diayak
1/2 camb garam
50 gm lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
1 biji telur
1/4 cawan ais
125 ml air
Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai


Cara-caranya:

1. Masukkan tepung dalam mangkuk.

2. Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti.

3. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.

4. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam.

5. Ambil doh dan canai nipis atas landasan bertepung. Gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder .

6. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 camb besar (kalau suka inti banyak)/ 1 sd the penuh (inti sederhana) .Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.

7. Goreng dalam minyak penuh hingga perang.



Bahan untuk inti sardin:
1 tin sardin cap ayam - buang sosnya. Tinggalkan sedikit saja sos
3 biji bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - cincang
2 cm halia - cincang
2 camb cili kering kisar
1 camb air asam jawa
1 camb kicap masin
1 biji cili merah - dihiris
Minyak untuk menumis


Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga perang kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan sardin dan dilenyek-lenyekkan dengan sudip hingga hancur. Kacau rata.

3. Masukkan air asam jawa dan kicap. Kacau lagi. Rasakan masam dan masinnya.

4. Angkat dan sendukkan ke dalam doh karipap yang dicanai nipis.



SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment