Monday, May 23, 2011

Sotong Hitam Manis



Asek-asek entry lauk ayammmm je jadi sesekali kita tukor jadi lauk sotong..cooked this last week on Thursday for iftar..sampai sahur pagi Jummat pun ada lagi balance sikit, jadi aku buat makan sahur..terasa la kelainan dari masak kicap biasa coz yang ini letak kerisik..



Menu iftar Thursday lepas ialah sotong hitam manis, ayam masak minang (ayam lagi, nasi ketumbar and special thanx to Mr Hasben coz sudi gorengkan sayur kailan..walaupun simple tapi berselera time berbuka..


SOTONG HITAM MANIS

Recipe: Mieza@WAWMC

6-7 ekor sotong - cuci dan dipotong ring dan ditoskan airnya
1 camb sos tiram
1 camb kicap pekat
1/2 camb kicap manis
1 camb sos lada hitam
1 camb cili kering kisar
5 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
1 camb kerisik
1 camt lada sulah
1 tangkai daun bawang - potong sepanjang 1/2 inci
1 biji tomato - belah 8
1 biji cili merah - hiris panjang-panjang dan nipis


Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan naik bau.

2. Masukkan semua sos, kerisik dan juga lada sulah. Seterusnya tambah kan sotong dan gaul rata. Biarkan sotong kering airnya dan pekat kuahnya. Rasakan garam gula.

3. Masukkan tomato dan daun bawang. Kacau sebati. Angkat dan hidang. Hiaskan dengan cili merah



**Selamat Mencuba***

1 comment: