Thursday, June 16, 2011

Tenggiri Asam Daun Kari



Lagi resepi songlap dari dapur Izah..suka benor menyonglap dari dapur Izah..bukan apa, tapi resepi yang Izah tayang tu macam kena aje dengan selera ni haaa..TQ Izah sudi kongsi resepi ni...bila nampak ikan tenggiri ni dalam freezer dan tatau nak masak apa..terus teringat kat resepi asam daun kari yang izah tayang hari tu..ni entry tertunggak ni..bukan masak hari ni..tapi masak 2 weeks ago..sebelum balik kampung lagi..



Sedap resepi ni..rasa masam-masam asam jawa tapi daun kari tu bagi kelainan..ada lak cili api jadi masam-masam, pedas-pedas..lengkap!



TENGGIRI ASAM DAUN KARI

Source: dari rumah teres kakasma
Source: Izah @ Izah Muffin Lover


Bahan-bahan:
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )
1 batang serai(ketuk)
sedikit daun kari
garam,perasa,air asam jawa


Cara-caranya:

1. Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.

2. Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.

3. Masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.

4. Kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.


2 comments:

  1. resepi yang ringkas dan sedapppp...
    mas pun dah try..
    memang best...

    ReplyDelete
  2. resepi sesuai jika nk cepat2...mas msk ikan tenggiri juga ke?

    ReplyDelete