Monday, August 15, 2011

Grilled Beef Salad



Amboiiiiii..bila baca namanya kemain lagi kan..ekceli kan yang omputih dok panggil salad tu kan dalam bahasa melayu kita kan maksudnya kerabu heheh..tapi malam ni mieza nak bagi gempak jadi mieza namakan dengan nama omputih..jadi la salad gitu hehehe...dan yang ni juga mieza buat kelainan sikit...tak letak santan atau kelapa tumbuk atau kerisik..

Dulu-dulu masa mieza belajar kat US mieza kerja part time kat cafe..jadi food server..sometimes i was located kat deli...they paid me USD5.50 perhour...kalau time tak der kelas mieza pergi la kerja..dapat la dalam USD 500 per month..lepas la nak shopping kan heheeh..bila mieza nak balik malaysia bila dah grad tu mieza berjaya bawa balik RM10,000 bila diconvert ke RM..itu semua hasil kerja kat cafe selama setahun dan kerja jadi clerk kat School of Liabrary and Information Science setahun...yang mieza nak cerita pasal kerja kat cafe tu..kat situ la mieza banyak belajar masak western...belajar dari cook omputih tu...cook dia ada pure mat saleh ada gak negro..emmm bedal je la kan janji dapat ilmu..kekadang mieza makan kat restoran greek kat tepi apartment yang mieza sewa...mieza kenalan dengan pelayan kat situ dan belajar resepi rice pilaf dan beef shiskebab...may favorite..rinduuuuu



Ehhh panjang lak cerita pasal masak memasak di US nun...moh kita ceghiter pasal salad ni haaa


GRILLED BEEF SALAD

Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan perap
300 gm daging batang pinang - slice nipis
2 sb kicap cair
1 sk serbuk lada sulah
1 sb sos Worcestershire
1 sk madu

Bahan hiris:
1 biji bawang besar
1 kuntum bunga kantan
4-5 biji cili api
2 biji cili merah
2 tangkai daun ketumbar
2 batang serai
segenggam daun pudina
1 biji tomato - dadu
2 cm halia - cincang

Bahan lain:
1 sk gula
1 sb kicap cair
2 sb olive oil
1 biji lemon - ambil jusnya

Cara-cara:

1. Perap daging dengan bahan perap selama 1/2 jam atau lebih. Kemudian gril kan daging di atas grill pan hingga masak. Hiris daging nipis-nipis.

2. Sediakan semua bahan hiris.

3. Satukan daging, bahan hiris dan semua bahan lain di dalam satu mangkuk. Gaul rata.

4. Rasakan masam manis dan masinnya. Salad ni tahan lama dan tak perlu disimpan di dalam peti air sebab ia tak menggunakan santan ataupun kelapa seperti kerabu biasa.

Senang kan...selamat mencuba...^___^




8 comments:

  1. bestnye kak mieza...ada pengalaman keje kat sana...teringin sgt nk belajar hidup di tmpt org...tp doa memang dimakbulkan la kot..keje di sabah pon tetap rasa mcm keje di tmpt org sebab ni bukan tmpt sendiri.

    btw, amboi2....semua western you.... main grill lagi...tu la kan, padahal bahasa melayunya kerabu je...tp kalau dh xde kerisik tu consider western la. tak pernah lagi makan salad yg campur dgn daging mcm ni...mesti sedap!

    ReplyDelete
  2. Salam tuan umah,cantik umah, salad kerabu tu memang buat terliur, pembuka selera. go western week.haha

    ReplyDelete
  3. @ nani..
    betul lah tu kat sabah pun tempat orang maaaa..bukan balik tetiap minggu kan? kalo tak blk tetiap minggu tu namanya tempat org hehehe

    selalu kalau tgk jamie oliver masak kat AFC dia gaul2 mcm ni then panggil salad..org melayu panggil kerabu..nama melayunya kerabu daging..sedap nani kerabu ni..akk ni antu kerabu jd semua jenis kerabu akk sukerrrr...

    ReplyDelete
  4. @ resepi-masak-makan..
    aduyaiiii panjangnya nama..nama tuan punya diri ni apa ye..selamat berkenalan..
    sekala sekala pekena western mmg sedap..tp kalo hari2 rasanya tak leh kot..perut melayu tetap melayu selamanya ehekk ehekkk..

    ReplyDelete
  5. uiii..... bestnya pengalaman kat oversea..., kita tumpang dengar ajelah ye, semuanya tu sangat berhargakan Mieza, bila dikenang terasalah amat indahnya..., bukan setiap orang berkesempatan untuk hidup di negara asing...

    ReplyDelete
  6. @ kak amie..
    nak harapkan melancing ke oversea mmg tak der duit huhuhu..yg ada hanyalah pengalaman masa belajar dulu...memang rindu sgt kat my place tu haaaa..dan lagi rindu dengan food yg biasa mieza makan..entah bila kan mieza kunjungi lagi tempat tu..insyaAllah kalau ada rezeki kan kak..nak ke sabah tempat kak amie pun tatau bila..nak tunggu kak amie buat openhouse dulu...

    ReplyDelete