Saturday, August 6, 2011

Sira Pisang Kebatu



Kalau dah memang orang Kelantan, walau ke mana merantau tetap gak teringin nak makan dessert orang Kelantan kan hihihihi..mieza jarang nampak dessert ni dijual oleh orang Perak kecuali peniaga itu asalnya dari Kelantan..dessert yang sangat senang dan sedap and yessssss of cozzzzzz manis you heheheh

Tapikan sira pisang ni memang ngan dengan pisang kebatu...mieza tatau pula orang luar kelantan panggil pisang ni pisang apa...mieza lupa nak snap gambar pisang sebelum dibogelkan kulitnya...di Tanjong Malim ni banyak juga pisang ni dijual di pasar..tapi orang sini goreng je..yang ni mieza tak beli, tapi hasil tanam sendiri belakang umah..Alhamdulillah boleh le buat sira...nak sira pisang lain pun boleh juga...

Jom tengok resepinya..tak leh celoteh pepanjang sebab nak pergi Tesco jap..barang dapur banyak yang dah habis..




SIRA PISANG KEBATU
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:

4-5 biji pisang kebatu - kupas kulit dan belah 2
2 helai daun pandan
5-6 sb gula
1/2 cawan air
5-6 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning - tak nak letak pun tak per tapi mieza suka kalau ada kaler sesikit

Cara-cara:

Masukkan semua bahan dalam periuk dan renehkan di atas api sederhana hingga sirap pekat dan pisang kelihatan lembut. Angkat, sejuk dan hidang. Sesuai untuk berbuka puasa atau dessert untuk sebarang majlis.

6 comments:

  1. hi hi hi...Mieza....., kak amie ada ikan batu, Mieza ada pisang kebatu, nanti sapa pulak ada kuih sebatu..., banyak kuih tradisional kelantan yang manis-manis kan, macam orangnya jugaklah.... he he hehh

    ReplyDelete
  2. org luar panggil pisang awak kot...pisang ni kalau buat pengat pon sedap..goreng pon sedap..memang sedap lah! kak mieza, nani xde byk sgt koleksi pantun. selalu selongkar dr tenet je. ni antara web yg selalu menjadi rujukan. leh try tengok2 la..

    http://ruddymhmc.blogspot.com/2010/02/koleksi-pantun-untuk-majlis.html

    http://skrippengacara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. @ kak amie
    kuih kelantan mmg manis kak..tp tak masakannya tak la manis sgt..biasa2 aje..pompuan kelantan mmg manis itu kompom hik hik hik...nak perasan la skit kak..sekali sekala wakakaka

    ReplyDelete
  4. @ nani
    org perak pun panggil pisang awak..tp pisang awak ada 2 jenis..yg satu lg kecik sikit bentuknya..mak akak mmg suka rebus sekali makan pisang rebus habis 3 bijik hehehe

    nani, TQ for the link..akk ada buku pengacaraan majlis yg akk beli ms berkursus pengacaraan majlis di Sh Alam...cuma tak byk pantun pasal islam..ini yg tengah pusing kepala buat pantun huhuhu nani helpppp needed!

    ReplyDelete