Salam Aidil Adha..banyak makan daging hari ni? Hati-hati tau especially kepada those yang ada HB tu..takut nanti dok sakit kepala dan pening-pening...esok nak drive balik pula...mieza belum makan daging lagi..tadi ada kawan datang umah kasi daging korban..hubby kata esok buat kan dia roti jala dan kari daging..emmm sedap juga kan...kebetulan ada cousin mieza yang dok kat Bukit Beruntung tu nak datang beraya kat umah..boleh la jadi hidangan..
Malam ni mieza nak share resepi BBBB ni..mieza nampak ramai yang dah mencuba..kebetulan ada 6 biji pisang awak dalam fridge mieza..sayang pula kalau pisang tu rosak..kekonon nak wat cekodok..tapi dok tangguh-tangguh tak buat buat gak..finally semalam jadilah BBBB ni mieza baked khas untuk tetamu yang datang beraya kat umah hari ni..alhamdulillah ramai yang memuji sedap dan nak membuatnya pun senang je...
BLACK BOTTOM BANANA BARS
Source: Food.com
Source: Mieza @ WAWMC
Ingredients:
Yield: 32 bars
1/2 cup butter or 1/2 cup margarine, softened
1 cup sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 1/2 cups mashed ripe bananas (about 3 medium)
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup baking cocoa
Directions:
1. In a mixing bowl, cream butter and sugar.
2. Add egg and vanilla; beat until thoroughly combined.
3. Blend in the bananas.
4. Combine the flour, baking powder, baking soda and salt; add to creamed mixture and mix well.
5. Divide batter in half.
6. Add cocoa to half; spread into a greased 13-in x 9-in pan.
7. Spoon remaining batter on top and swirl with a knife.
8. Bake at 350 degrees for 25 minutes or until the bars test done.
9. Cool.
Salam Mieza,memang nampak sedap.kak Ros tak dok apa-apa nak makan raya.Tak menyempat2 nak masak.1 malam tidur kat hospital.Tak tidur pun..now ngantuk dan pening kepala.
ReplyDeleteAssalamMieza....
ReplyDeletelawa BBBB tu.... ada pisang dah masak ranum, 2 sikat... tak tau mo buat apa, nanti kalau cukup bahan naktry BBBB Mieza ye...
@Kak Ros..kenapa masuk hospital? Kak ros sakit ke? semoga kak ros akan cepat baik sebab hari raya ni kak..InsyaAllah!
ReplyDelete@Kak Amie..mieza pun teruja tgk kombinasi warna yg cantik tu la yg mieza wat kak amie..kalau ada pisang tu kak amie kena try tau..senang saja BBBB ni kak :
ReplyDeletemacam pernah tengok di blog sape ntah ada buat ni dulu...lebih kurang la resepinya tu....banana + rasa choc memang best!
ReplyDelete@Nani..ye nani..minggu lepas kot..sapa ntah lupa dah kak mieza..sama je resepinya..kekadang dipanggil bars kekadang dipanggil..tp sama je..hhehee..nanti nani cuba ye dik..
ReplyDelete