Resumed at 9.24, Nov 2nd, 2011
Bertemu lagi kita..pagi ni mieza cuma nak post resepi je..jom kita tengok..lepas tengok masak tau...
FRAGRANT CURRY FISH
Source: kak diana @ sky blue's kitchen
Bahan-bahan
600 gm ikan putih _ d potong kecil - mieza guna ikan bawal
Garam
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan A
4 tangkai daun kari
Segenggam udang kering _ d rendam dalam air panas, toskan dan d tumbuk kasar
4 ulas bawang putih _ d cincang
4 ulas bawang merah _ d cincang
1 biji cili merah _ d hiris
Cili padi jika nak bubuh _ ( Diana tak bubuh, mieza pun )
Bahan-bahan B
1 1/2 tbsp serbuk kari Baba's
1/2 tbsp sos tiram Maggi
1/2 tbsp kicap cair Loon Kee
1 1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
Gula secukup rasa
Cara-cara
1. Lumurkan ikan bersama garam dan saluti dengan tepung jagung.
2. Goreng ikan di dalam minyak yang panas sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali... tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
4. Kemudian masukkan udang kering dan tumis sehingga garing.
5. Masukkan cili merah dan daun kari.. Tumis sehingga wangi.
6. Masukkan serbuk kari dan goreng sehingga terbit aromanya.
7. Setelah itu boleh ler di masukkan kesemua baki bahan-bahan B dan tumis seketika.
8. Masukkan ikan goreng dan gaul rata.
9. Masak selama 3 minit di atas api kuat dan angkat.
10. Sedap di makan dengan nasi putih panas. Untuk resipi nie... jangan tambahkan air yer. :)
arghhhh! tengah2 malam tengok ni terus rasa lapar balik
ReplyDeletetu la, betul kata nani...tgh2 mlm tgk mieza tayang lauk ni...lapar nasi la jadinya..
ReplyDelete@nani..sabar nani..jgn mkn tgh malam..sebab dah nak tido..nani simpan resepi ni utk esok ye dik..
ReplyDelete@Ida..hihihi kalau mcm tu halal je la malam..makan je nasi..esok kita posa hehehe
ReplyDeletesesekali makan lauk yg kering mcm tu mmg menyelerakan..
ReplyDelete@Ucu..mieza ni spesis yg tak suka makan nasi kuah banjir..suka yg kering2 begini..tp nasi mesti panas-panas :)
ReplyDeletemieza....ida dtg lg cuma just nk bgtau pasal cheesecake yg mieza tanya tu..ngaper merekah, may be suhu terlalu panas pun ye jugak, .lain2 ida pun tak brp arif...maklum la budak baru belajar jugak heee
ReplyDeletepertama kali tgk resepi ni.. tentunya sedap.. boleh cuba nanti
ReplyDelete@Ida..terima kasih bg info..mieza dah agak dah mesti suhu nya panas..itu lah pes time mieza try dan sampai skg mieza tak cuba gak lg..insyaAllah mieza nak try resepi ida pula..tak per la ida..kita sesama belajar bertatih..mieza pimpin tgn ida dan ida pimpin tgn mieza juga..insyaAllah tak jatuh :)
ReplyDelete@Ita..sedap ita..dah ramai juga mieza nampak yang mencuba..nanti ita cuba ye..kat jepun tu byk ikan fresh dan senang nak dapat
ReplyDeletevisite site pop over to this site why not try these out these details review Dolabuy Gucci
ReplyDelete