Monday, December 12, 2011

Ikan Gerut-Gerut Masak 3 Rasa



Assalamualaikum..aduhaiiii fenatnya mieza..tapi fenat pun tak per sebab rasa seronok mengatasi rasa fenat..minggu ni ramai betul orang yang bercuti kat pejabat mieza termasuk la my boss..yang tinggal cuma mieza dan 3 orang kawan lain (4 of us)..kunci opis pun mieza yang kena pegang..hmmm mieza tak suka sebenarnya pegang kunci opis..oleh sebab kawan mieza nak datang petang ni jadi mieza off for lunch awal skit...balik umah dan kemas umah skit..hahahah bila ada tamu baru nak kemas umah..ampunnnnn..mieza tak menang tangan..harap-harap kawan mieza tak kutuk umah mieza yang bersepah tu hihihihi



Mieza tak leh nak story pepanjang..tapi hari ni mieza nak share resepi ikan ni yang mieza masak semalam dan makan bersama nasi limau purut..licinnnn ikan ni dikerjakan oleh anak dara bam bam mieza tu..jom tengok resepi yang mieza cuba dari MyR..

IKAN MASAK 3 RASA
Source: Sunkist @ My Resipi
Source: Mieza @ WAWMC


Bahan-bahan ( 5 orang )

Seekor ikan kerapu - mieza guna ikan gerut-gerut..ikan apa pun ok jangan ikan bilis udah la hahahah
2 biji bawang putih - dicincang halus
5 biji bawang merah - dicincang halus
8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
2 biji tomato - dipotong dadu
2 kerat nenas - di potong dadu
2 sudu cili boh
3 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
Sedikit daun ketumbar
1 sudu besar tepung jagung
serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
Minyak



Cara-cara

1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.

2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.

3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.

5. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.

6. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.



owhhhh look at her..sucking and licking the fish head..my bam bam wawa that she is!

6 comments:

  1. oooooh! anak dara bam bam ke tu yang isap tulang...baik2 dik oi! he he hehh lama Kak Amie tak masak ikan gerut-gerut, sedap ikan ni kan Mieza, kami selalu panggang di tepi pantai dengan sisiknya sekali... sebab ikan fresh beli kat tepi jalan masuk ke pantai, sisisknya pun sodap!tapi tak makan sisiklah...hi hi hiiii

    ReplyDelete
  2. jap2 nak ingat balik ikan2 gerut2 ni cam mana he..he..emmmm rasanya pernah makan kut kat m'sia..mcm ikan kerapu ker mieza....adehhh cammana leh lupa ida ni..sedapnyer

    ReplyDelete
  3. salam mieza...anak2 liza pun kalau ikan grg garing tu yg diaorg suka...

    ReplyDelete
  4. salam kak mieza

    tergelak wani bila kak mieza cakap jgn guna ikan bilis sudah :D.. pecah perut neh,,, kalau ada menu ikan bilis masak 3 rasa agak2 mcm mana la rasa hihi .. tapi bila tengok tajuk menu guna ikan gerut-gerut .. tak pernah wani tengok ....cam na ike tuh.... dah lama x buat masak 3 rasa nih.. rindu pulok...

    ReplyDelete
  5. comel nye si bam bam...hati2 nanti tercekek tulang ye sayang....
    biasalah mieza kita ni kekadang nak mengemas tunggu ada tetamu nak datang masa tu lah jadi lipas kudung....

    ReplyDelete
  6. cumelnya tengok anak kak mieza makan berselera...bagi kat auntie totie sikit..hehe

    ReplyDelete