AYAM TOMATO PADANG
Recipe & Source: mieza @ WAWMC
1/2 ekor ayam - potong 6 atau ikut saiz kegemaran
2 cm kunyit hidup
Sedikit garam
3 ulas bawang putih
Bahan tumis:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3-4 biji buah pelaga
Bahan hiris nipis
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan kisar
6-7 tangkai cili kering - jika suka pedas boleh tambah lagi
2 biji bawang besar
1 inci halia
Bahan lain:
Sedikit minyak sapi untuk menumis
1 cawan susu cair - mieza pakai brand Ideal
1/2 tin tomato sup - mieza guna brand heinz
2 helai daun pandan
1 kiub ayam knorr
Daun bawang - dipotong sepanjang 1 cm untuk ditabur
1 biji cili merah - hiris nipis untuk ditabur
Garam gula secukupnya
Cara-caranya:
1. Tumbuk kunyit, bawang putih bersama dengan sedikit garam dan lumurkan pada ayam. Goreng ayam hingga masak. Tak perlu garing sangat. angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak sapi dan tumis rempah tumis dan bahan hiris hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Bila bahan kisar sudah garing masukkan tomato sup dan daun pandan. Kacau seketika.
4. Tambahkan susu cair, garam gula dan juga kiub ayam knorr. Masukkan ayam dan gaul sebati dengan kuah. Renehkan seketika hingga kuah pekat.
5. Angkat dan taburkan hirisan daun bawang dan hirisan cili merah.
6. Sedap dimakan dengan nasi tumis mahupun nasi putih.
Alhamdulillah...semuanya licin..pada pendapat mieza memasak ni kena kreatif dan pandai improvised..tak perlu kita stick to the original resepi jika perlu ditambah baik mengikut selera kita kerana selera manusia sangat unik...selamat mencuba dan salam sayang Muah muah mmmmuahhhhhss ^__^
Assalam k.Mieza...mmg sesuai le makan ngn nasi tomato...ala2 ayam masak merah kan tapi letak susu cair. hmmmm makan bertambah2 ni kan
ReplyDeletesalam syg mieza..rajin sungguh masak nasi tomato..arinie x taula zila nk masak lauk apa..tgh menggogle kot2 ada menu sedap...ayam klu digoreng dulu mmg sedap..tambah2 wat lauk mcm tue..waallala kecuur teruss:)
ReplyDeletewaduh..sodaapnye! x tahan akak..cian tau kita buka roti jek kt klinik..huhu!
ReplyDeletekak mieza...
ReplyDeleteanak2 mas suka ayam masak gini....
sedapnya tengokk..
Assalam, menyelerakan tgk lauk ayam tomato ni..:)
ReplyDeletekak mieza duk sebut2 pari bakar ni rasa teringin pulak nak cari pari ni...bulan2 pose selalu buat pari bakar.selera je nak makan
ReplyDelete