Masa adik ipar mieza balik kampung hari tu mak mentua ada kirimkan 2 biji kelapa pandan..hubby tolong mieza shred kan dan dok tersimpan dalam freezer..bila masuk bulan posa ni encik suami mula la mengidam nak makan kuih ketayap..memang kuih feveret dia..kalau miezabuat kuih ni untuk minum petang mesti dia makan banyak...dan ulang-ulang sampai habis..satu adunan yang mieza buat ni dapat 14 biji..5 bijinya dingappp oleh encik suami..alhamdulillah...ini semalam punya dessert untuk iftar..masa mieza kecik-kecik dulu mak suka letak gula je sebagai inti..mak kata namanya kuih batang buruk...walau apa pun namanya..walau apa pun intinya...jika dibuat dengan enuh kasih sayang memang sedap...
KUIH KETAYAP
Source: Mieza @ WAWMC
Untuk bater ketayap:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1/2 cawan air perahan daun pandan - untuk warna hijau
1 biji telur
Secubit garam
2 helai daun pandan untuk leser minyak pada pan
Cara menyediakan kulit ketayap:
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan dikisar sebati.
2.
Gunakan pan leper. Panaskan pan di atas dapur. Leserkan minyak pada pan
dengan menggunakan daun pandan. Tuangkan sesenduk bater ke dalam pan
dan ratakan hingga membentuk kepingan nipis. Bakar di atas api yang
kecil.
3. Angkat dan ketepikan.
4. Ulang hingga habis.
Bahan untuk inti kelapa:
1 biji kelapa muda parut
3 keping gula melaka (boleh guna gula hangus atau gula perang. Kalau suka manis boleh tambah gula lagi)
2 cawan air
2 helai daun pandan
Secubit garam
Cara menyediakan inti:
1. Panaskan air dalam kuali dan masukkan gula melaka dan daun pandan. Masak hingga gula melaka hancur. Kemudian masukkan garam.
2. Kemudian masukkan kelapa parut dan dikacau hingga agak kering. Jangan kering sangat nanti tak syedappp!
3. Angkat dan ketepikan.
Cara menyediakan kuih ketayap:
1. Ambil sekeping kulit ketayap. Letakkan sesudu makan inti.
2. Lipat kedua-dua tepi kulit ketayap ke dalam dan digulung hingga berbentuk seperti 'stick' (refer gambar kat atas tu).
3. Hidang bersama teh atau kopi untuk sarapan ataupun minum petang atau sebagai pemanis mulut di bulan puasa..
salam syg mieza..nampak sedap jew..dh lama jgk x buat kuih nie..ank pun minat kuih nie..cantik color ijau :)
ReplyDeletesedapnye...ni rasa nak buat balik kang, heheh...TQ kak miza share resepi
ReplyDeleteQF0722
ReplyDeletenike air max
nike air max
chicago blackhawks jersey
lebron james jersey
evening dresses
nike air max,nike roshe,nike huarache
oakley sunglasses
washington redskins jerseys
custom mlb jerseys
oklahoma city thunder jerseys
hermes bags
lebron 12
seahawks jersey
dwyane wade jersey
mizuno running
nike free run
michael kors outlet
mont blanc outlet
kate spade sale
chanel sunglasses
bottega veneta wallet
the north face
lebron shoes
air max 90
nike air max
philadelphia eagles jerseys