Saturday, September 8, 2012

Caramel Ubi Kayu

Fuhhhh...berjaya juga menuai ubi kayu yang mieza tanam secara sistem 3T (Tanam, Tinggal, Tuai) ahakkksss...ye la kan..mieza cucuk je batan ubi kayu tu kat bakang umah...pastu mieza biarrrrr kan je...tengok-tengok dah besar..terus mieza suruh suami gali...dapat juga dijadikan hidangan minum petang ni...caramel ubi kayu...waaaa sedap! sebab dah lama tak makan! Dulu-dulu masa kecik kecik arwah nenk selalu masak macam gini especially time hujan musim tengkujuh...


Hari ni rezeki pula melimpah ruah..ada 4jemputan open house..jadi mieza off masak berat-berat...jadi mieza masak je la ubi kayu ni..boleh gak sambil tengok tv hehehe


CARAMEL UBI KAYU

Recipe: Mieza @ WAWMC
Resepi ni tiada sukatan tertentu..mieza main agak-agak je..

Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu
1/2 cawan Gula pasir
1 keping gula melaka
2 helai daun pandan
secubit garam



Cara-cara:

1. Ubi kayu direbus hingga empuk. Ketepikan.
2. Di dalam periuk yang lain, masak gula pasir dan gula melaka bersama 2 cawan air dan daun pandan. Masak hingga gula larut.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus. Renehkan sehingga kuah caramel pekat.
4. Sedia dihidang.


Mudah kan? Traditional tapi sedap!

8 comments:

  1. salam kak mieza...banyaknya jemputan open house.. hihi lama x singgah sini ...wani pun dah lama x pekena ubi kayu neh.. emm sedapnya pekena dgn kopi panas ..

    ReplyDelete
  2. Wah! Siap hidang dengan kopi pekat lagi tu Mieza.... ha ha hahh tak sedar ni berketul2 masuk perut ubi karamel tu!

    ReplyDelete
  3. alahai...ubi kayu k.gee kecik lagi.. tp cam dh terlior jer ni...

    ReplyDelete
  4. bestnya nama menu ni.. hehehe slalu mak buat masa dolu2. ingatkan org panggil pengat jek.. cantik la gambar akak.. ai like :-)

    ReplyDelete