Monday, November 11, 2013

Baked Elbows with Carbonara Seafood

Assalamualaikum..salam sayang salam rindu dari mieza..sebulan mieza tinggalkan blog ni..bermaksud sebulan jugalah mieza tak masak..rindu pada dapur jangan cerita la kan...
Kenapa mieza tak masak?
Dapur mieza rosak?
Gas abis?
Dah abis idea?
Mabuk mengandung?
Dah abis idea?



Hahaha..semua tu bukan..itulah soalan yang mieza dapat dari email...bukan..bukan sebab semua tu..sebabnya mieza terpaksa berkursus di UUM, Kedah selama sebulan..insyaAllah Jumaat tamatlah sebulan mieza di UUM...memang jadual pack sangat sampai tak der masa nak update blog...dah abis kelas pukul 10.30 malam, mata ni dah layu la pulak..alhamdulillah malam ni speaker cancel kelas...boleh la post resepi yang dah lama ni...

Jom kita zaaaaazzzz resepi nya..

BAKED ELBOWS WITH CARBONARA SEAFOOD

300 gm elbows - boleh pakai pasta jenis apa pun..ikut suka..
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - dadu
1 biji cili benggala - dadu
2 sb minyak zaitun
1 tin sos carbonara - mieza guna preggo
1 tin cream of mushroom - mieza guna heinz
1 keping ikan salmon
1 biji lemon
Sedikit serbuk lada hitam
100 gram udang - buang kulit
Mozarella cheese
Parmesan cheese
2 st daun herba campuran (oregano/rosemarry/thyme)
Garam gula secukupnya.

Cara-cara:

1. Rebus pasta hingga lembut, tos air dan ketepikan.
2. Perap ikan salmon bersama sedikit garam, serbuk lada hitam dan perahan jus lemon. Kemudian pan grill hingga masak. racikkan isinya dan asingkan tulang. Ketepikan.
3. Panaskan minyak zaitun di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga perang. Kemudian masukkan isi udang dan masak seketika hingga udang masak dan agak perang.
4. Masukkan pula cili benggala yang telah didadu dan masak hingga cili layu.
5. Seterusnya masukkan sos carbonara dan krim cendawan/ayam. Boleh tambah sedikit air jika sos terlalu pekat.
6. Masukkan pula isi ikan dan herba campuran. Rasakan masin manis. Jangan letak garam dulu sebab krim cendawan sudah agak masin. Jika masih tak cukup masin baru masukkan garam.
7. Akhir sekali masukkan pasta dan gaul rata.
8. Sediakan bekas kaserol untuk membakar. Panaskan oven 180'C. Gris loyang dengan butter. Masukkan adunan pasta dan jadikan layer pertama. Taburkan keju mozarella dan parmesan di atasnya. Kemudian sendukkan adunan pasta dan begitulah seterusnya diakhiri dengan layer keju paling atas. (pasta-keju-pasta-keju)
9. Bakar dalam oven selama lebih kurang 15 minit atau sehingga lapisan keju keperangan. Sesuai untuk hidangan minum petang :)



SELAMAT MENCUBA...
Temui mieza di iklan produk Simply Sedap Simplot di TV3 :)

19 comments:

  1. i saw u on tv last nite..iklan simplot

    ReplyDelete
  2. i saw u on tv last nite..iklan simplot

    ReplyDelete
  3. waaa...tahniah dah masuk tv...u deserved it!

    ReplyDelete