Friday, December 13, 2013

Tom Yum Kelapa - yang sangat mabelesssss

Fuhhh fuhhh fuhhh tiup sawang dulu sebab dapur ni dah naik sawang kan...tom yum kelapa ni rasanya adalah dalam sebulan yang lepas mieza masak...tak sempat nak post ke sini...balik kerja memang terus padam lepas solat maghrib..kekadang tu solat Isyak pun pukul 2 pagi...kerja ni memang tak pernah abiskan...rasanya dah buat kerja tetiap ari..tapi tetap gak menimbun...cer explain, awat jadi lagu tu???

Tom yum kelapa! First time dengar namanya memang teruja sangat..seumur hidup mieza (yang baru 17 tahun ni ahaksss) tak pernah denngar nama tom yum kelapa...apa lagi nak memakannya...satu hari semasa berkursus di UUM Kedah, sorang kawan ajak mieza makan tom yum kelapa di Padang Besar...wahhhh terujanya...terus mieza setuju..

Dan memang tak menghampakan! Walaupun travel dari Sintok ke Padang Besar memakan masa +/- sejam namun tidak kukesali kerana tom yum kelapanya memang emppphhhh! Mabelesss! Di Padang Besar, tom yum kelapa ini dihidang dalam buah kelapa muda. Harganya RM20 untuk sebiji tom yum kelapa...memang kami order sebiji tom yum kelapa untuk setiap orang! Hambik ko! Makan tak hengat!






Oleh sebab keterujaan yang melampau, mieza terpanggil untuk interview  tuan kedai tentang resepinya...nak masak kat hubby! Tapi was was gak memula tu..ye la kan orang berniaga, kalau kita tanya resepinya mau ke dia share...tapi kalau tak cuba tanya kita tatau kan apa reaksi dia...maka dengan segan silu mieza pun masuk ke dapur restoran sambil dalam kepala ni mengatur ayat-ayat manis pembuka bicara...

"Akak, sedapnya kak tom yum kelapa tu" heheheh kita mulakan dengan pujian dulu...
Akak tuan kedai tu senyum...ok dia senyum..macam petanda baik la kan..
"Tak pernah saya makan tom yum kelapa kak...ini lah first time"
Akak tu senyum lagi...opps lupa lak, akak tu orang siam..ke dia tak paham mieza cakap...
"Sedap sangat kak"
Senyum lagi sambil kira duit...huh mesti banyakkan duit dia...heheh
"Suami saya pun tak pernah makan...saya dah ambik gambar dan whats app dia kak...terus dia suruh saya masak untuk dia"
"Senang je masaknya tu" akhirnya dia jawan! Dalam dialek melayu siam!
"Macam mana nak masaknya kak..saya nak balik masak..saya dari KL ni kak" pancing jangann tak pancing
"Masak macam tom yum biasa cuma kuahnya jangan letak air paip tapi letak air kelapa muda"
"ooooo gitu ke kak...senang je ye kak"
"Tapi kena guna sambal cili dia la baru sedap" Ooowhhh ada sambal cili special lak tuuuu
"Sambal cili apa tu kak?"
"aabsnchrstdkslal" dia cakap siam ko...ternganga lah mulut mieza "beli je kat pasar tu ha"
"errr...akak, saya tak paham akak cakap sambal cili apa tadi..saya tk reti cakap siam kak"
Terus dia ambik kertas dan tulis tulisan siam
"Kak, saya tak reti baca siam"
"Tak payah baca..tunjuk je kertas ni kat jurujual tu..nanti bagi sambal cili untuk masak tom yum kelapa"
"Ohhh terima kasih banyak kak"

Hah ambik ko! Sudi pun kak tu kongsi resepi yang mabeles ni...sekarang biar mieza lak yang share dengan you allllllsssss..


TOM YUM KELAPA
(Untuk 4 orang)

Bahan:
6 ekor udang galah saiz besar
5-6 ekor sotong - potong cincin
Ayam bahagian bertulang - potong kecil
Sedikit daging - dihiris
2 biji kelapa muda - ambil air dan sendu isinya
3-4 biji bawang kecil - hiris
3 biji bawang putih - ketuk
1 biji bawang besar - belah 4
1/2 inci halia - ketuk
1 inci halia - ketuk
3 batang serai - ketuk
6-7 biji cili api - ketuk
1 kiub tom yum
4-5 helai daun limau purut
2 biji tomato - belah 4
Sedikit daun ketumbar dan daun bawang - hiris
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sambal cili thai (rujuk gambar)
air limau nipis
Minyak untuk menumis


Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang merah dan bawang besar hingga perang dan kemudian masukkan sambal cili thai. Kacau rata.
2. Masukkan serai, halia, lengkuas dan kiub tom yum kemudian masukkan air kelapa serta udang dan bahan lauk yang lain.
3. Masak hingga udang dan lauk yang lain masak.
4. Tambahkan cili api, buah tomato dan sayuran kegemaran seperti lobak merah, bunga kubis dan sebagainya.
5. Rasakan masin dengan memasukkan sos ikan dan juga perahan air limau nipis..
6. Akhir sekali masukkan isi kelapa muda, daun limau purut, daun bawang dan daun ketumbar.

Chilli paste yang direkemen kan oleh tukang masak restoran tu..RM6 sebotol..letak dalam nasi goreng pun sodap! Dan ada logo halal Thailand. Suami makan nasi bertambah-tambah...memang sodap katanya!

Cubalah..insyaAllah tak menyesal...

10 comments:

  1. Dah lama tak jenguk blog ni hehehe..wah best best..hehehe..

    ReplyDelete