Monday, May 12, 2014

Soft Pretzel

Blog kita ni kejap timbul kejap tenggelam kan...apa nak buat mieza busy sangat...dengan status mieza sebagai full time PhD student memang mieza kesuntukan masa...bukan tak masak...memang mieza masak di hujung minggu...bukan tak ambil gambar, ada mieza snapkan pictures..tapi tak berkesempatan nak edit gambar dan postkan resepi...masyaAllah..teringat ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..."Ingat lapang sebelum sibuk"

Sekarang 'sibuk' telah datang...tu yang tenggelam timbul pengisian blog ni...mieza harap sahabat yang disayangi tak merajuk...

Dan mieza juga tak sempat nak mengunjungi blog kawan-kawan...banyak post istimewa kawan-kawan yang mieza terlepas...sedihnya...


Prezel ni pun dah lama mieza bake...tapi baru berkesempatan untuk dipost..
Suami suka sangat walaupun pretzel mieza tak seslim Auntie Anne's punya...


SOFT PRETZEL

1 1/2 cawan air suam
1 1/8 sudu teh yis
2 sudu besar gula perang
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung roti
3 cawan tepung gandum

Bahan A
2 cawan air suam
2 sudu besar soda bicarbonate
Secubit garam
4 sudu besar mentega dicairkan
Badam cincang - secukupnya
1 biji telur - dipukul


Penyediaan:

1. Campurkan yis bersama air suam. Biarkan yis mengembang.
2. Didalam bekas penguli satukan tepung gandum, tepung roti, garam, dan gula. Masukkan campuran yis ke dalam tepung. Uli hingga lembut.
3. Rehatkan doh selama 1/2 jam hingga 45 minit hingga doh mengembang.
4. Bila doh dah kembang, kita sediakan dulang pembakar. Oles loyang dengan sedikit butter dan panaskan suhu oven 180'C.
5.  Dalam bekas berasingan larutkan soda bicarbonate bersama 2 cawan air suam. Ketepikan.
6. Ambil sedikit doh, uli setebal 1/2 inci berbentuk tali memanjang. Pintal menjadi bentuk pretzel.
7. Celupkan pretzel ke dalam air suam bersama soda dan susun di atas loyang yang telah dioles mentega.
8. Sapukan telur yang dikocok di atas pretzel dan taburkan badam cincang. Bleh juga ditabur campuran gula perang dan serbuk kayu manis jika suka. Rehatkan sekejap selama 20-30 minit.
9. Bakar dalam oven selama 20-25 minit bergantung kepada jenis oven.
10. Bila sudah masak sapukan sedikit mentega cair agar ia kelihatan berkilat. Hidangkan bersama sos karamel.
11. Simpan di dalam bekas kedap udara.

4 comments: