Tuesday, June 10, 2014

Kuih Tepung Bungkus

Wahhh sedapnya kuih ni...kuih tradisi turun menurun...kuih ni memang feveret mieza dan keluarga..suami lebih lagi..suka sangat dia...selalunya kami beli saja kuih ni tapi ada-ada je yang tak kena..kadang-kadang badannya kurang lemak..kadang-kadang intinya dibuat daripada yang dah tengik...kecewa sangat bila membeli dan dapat hasil yang tak seperti yang dijangkakan...

Kalau di Kelantan, kuih ni dipanggil kuih Puteri 2 Sebilik. Justifikasinya sebab ada 2 inti bulat dalam bilik (Badan kuih) yan putih tu...

Suami dan anak-anak memang suka sangat..suami sorang je habis 4 bungkus...


KUIH TEPUNG BUNGKUS


Bahan-bahan (inti):
1 biji kelapa muda - diparut
2 keping gula Melaka
Sedikit gula merah
Daun pandan
Gula putih secukupnya
Sedikit air
2 sudu tepung gandum
Secubit garam


Cara-cara:
 
1. Masak air dengan gula. Masukkan daun pandan.
2. Jika menggunakan gula merah, tapis dahulu air gula dan tuang semula dalam kuali.
3. Bila air gula sudah mendidih, masukkan kelapa dan masak hingga kelapa agak pekat.
4. Tambah gula putih jika masih kurang manis. Masukkan tepung gandum dan masak hingga inti agak kering dan melekit. Perasakan dengan secubit garam.
5. Sejukkan sebentar dan gentelkan anggaran sebesar duit sepuluh sen.
 *Inti kuih  memang agak manis, sebab itu ia agak melekit dan mudah digentel. Jika kurang manis, inti akan sedikit berderai.  Begitu juga jika kelapa yang agak tua, menyebabkan inti sedikit berderai walaupun telah dicampur dengan tepung.


Bahan-bahan  untuk balut inti:
1 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung pulut hitam *jika gunakan pulut putih sahajapun tak jadi masalah
Air secukupnya

Cara-cara:
1. Bancuh tepung dengan air hingga adunan tidak melekat pada tangan.
2. Ambil sedikit adunan tepung pulut, leperkan  dan balut inti. Buatkan seperti bebola. Ketepikan. 
 

Bahan-bahan badan kuih  
1 ½ cawan tepung beras
6 cawan santan pekat
Garam secukupnya
Daun pandan

Cara-cara:
1. Bancuh santan dengan tepung hingga tepung larut.
2. Masukkan garam dan daun pandan.
3. Masak dengan api perlahan hingga naik wap dan adunan menjadi kental. Pada pertengahan proses ini, adunan akan menjadi sedikit  berketul-ketul, jangan khuatir. Kacau cepat-cepat  dan bila adunan ini masak, ketulan tersebut akan hilang. 
  
Cara untuk assemble kuih :
1. Celupkan bebola inti yang telah dibalut dengan tepung pulut ke dalam adunan badan kuih.  
2. Cedokkan ke atas daun pisang yang telah dilayur.  
3. Buat dua biji untuk menepati panggilan kuih puteri dua sebilik.  
4. Bungkus dengan kemas.
5. Susun dalam loyang dan kukus kira-kira 10 minit. Jika telah nampak wap keluar dari penutup pengukus,  biarkan dalam 2-3 minit lagi untuk memastikan bahagian tepung pulut benar-benar masak. 
 
SELAMAT MENCUBA

10 comments: