Tuesday, July 15, 2008

Kerabu Sotong

Dah banyak hari tak masak since the new semester begins. A lot of things have to be done, demanding much of my time especially the assignments and at end of this week an exam is coming up. Paper eco lak tu, urghhhhhh, nak baca table pun tak reti. Tapi apa-apa pun perut kena isi dulu, and my weight, my god.....is scaring me, it has reached 50 kg now. I was 44 kg after 2 months wawa was born, it increased by 8 kg in 15 months! tapi makan tetap kena makan gak, so today for dinner aku masak kerabu sotong and also masak lemak cili api peria sumbat tenggiri. Last couple of weeks hubby bought me a food processor, senang and cepat for me to cook. No more tumbuk-tumbuk pakai lesung batu, just humban masuk food processor, and there, dah siap. But when it comes to sambal belacan, lesung batu is a MUST!

KERABU SOTONG

300 gm sotong - cuci, potong dan dicelur 2 minit dan ditos.
5 batang kacang panjang/asparagus - dihiris pendek dan dicelur 2 minit, dan ditos.
1 bawang besar - dihiris
5 tangkai daun kesum - dihiris
5 batang daun ketumbar - dihiris
1 batang bunga kantan - dihiris
2 batang serai - dihiris
4 helai daun limau purut - dihiris
1 biji buah tomato - dipotong dadu
6-7 biji cili api - dihiris halus
sedikit kerisik
sedikit belacan
1/2 cawan santan
garam gula to taste
1/2 cawan kacang - digoreng dan ditumbuh pecah-pecah
limau nipis - diambil airnya

Cara-caranya:

1. Masukkan semua bahan yang dihiris, sotong, dan kacang panjang ke dalam mangkuk.

2. Tumbuk belacan hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kerisik dan santan.

3. Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi semua bahan-bahan tadi dan gaulkan rata-rata.

4. Masukkan garam, gula dan air limau nipis dan rasakan secukupnya. Taburkan kacang goreng tumbuk dan kerabu kini sedia untuk dimakan.

Aku sometimes letak mangga muda yang diparut. Lagi terangkat, jadi kerabu sotong bermangga. Kalau letak mangga, maka air limau nipisnya dikurangkan, nanti tersangattttt lah masam.

3 comments: