Thursday, July 3, 2008

Lontong

Masa masak menu ni sebenarnya aku baru beli camera 2 minggu. Casio Exilim, warna merah. Gambar yang lama-lama tu sebenarnya ambik pakai camera phone je hehehe. one day tu jejalan kat One-U, ternampak cam ni, RM1100. Tapi alamak duit tak de la pulak bawa banyak tu. Tapi hati dah berkenan hehehe, last-last aku angkat jugak, guna credit card, buat easy payment 12 bulan, dalam RM90++ permonth. Actually ini first time masak menu ni. Tu pun sebab uncle dari penang nak datang. Memula tu cadang nak masak laksa sarawak memandangkan rencah dia banyak dibeli time vacation to kuching last year. Bila intai-intai dalam pantry ternampak la pulak pek nasi impit Nona balance dari yang digunakan time raya haji dulu. Takut beras tu rosak, aku pun masak la menu ni utk pak lang satu family, for tea, coz dia sampai around 5pm macam gitu, ni jer uncle aku yang selalu visit aku kat TM ni.

NASI IMPIT KUAH LONTONG

Sayuran:
1/2 biji kobis - potong kecik-kecik
5 batang kacang panjang - potong sepanjang 2 inci,
2 biji terung - potong kecik-kecik
1 biji carrot - pun potong kecik dan pendek gak
2 keping tauhu - goreng garing - then potong dadu
3 keping tempe - potong kecik then goreng, aku pakai tempe dalam daun pisang.
cili merah - hiris serong
2 biji bawang besar - dimayang
suhun
2 keping fucuk - rendam dan potong kecik

Bahan untuk menumis:
Semua bahan ni dikisar
5 biji cili merah - boleh tambah cili api kalau suka pedas
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
udang kering - aku suka taruk ni banyak sikit, baru ada ummmmphhhhh!!!!

Bahan lain:
1 biji kelapa - ambil santannya. Kuah lontong biar banyak coz sayuran kat atas tu dia menyerap kuah.
250 gm udang basah
minyak untuk menumis
garam dan gula - to taste

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.

2. Masukkan udang, santan, dan sayuran yang lambat empuk dahulu. Masak sampai sayuran tersebut hampir empuk.

3. Masukkan pula sayuran yang senang empuk, garam dan gula to taste. Jangan lama sangat di atas api takut nanti sayuran tu jadi benyek.

4. Kuah lontong dimakan bersama dengan nasi impit dan sambal tumis ikan bilis.


Yummy!!!! MMMMMmmmm lapar la pulak. Nak masuk dapur lah jap. Dalam freezer ada sotong, udang, fishball, mmmm buat sup siam untuk wawa ok kot. Ada BBQ chicken wing, grill je dalam oven, then goreng sayur kubis. Mmmmm jadilah tu lunch menu untuk aku, wawa and mek this afternoon. Get set, ready, GO!!!!!!

1 comment: