Wednesday, July 23, 2008
Siakap Sweet Sour
This is our dinner tonite. Tetiba je tadi nak makan siakap. Took my key and drove to the market at 4.00 pm, nasib baik ada lagi siakap. I chose the smallest among all, yet it still costs me RM10.60 sekor. I used to buy RM7 sekor for siakap. Mahal nyerrrr, no wonder lah kedai charge us RM29 for a cooked siakap. Tapi apa nak buat, teringin punya pasal, I just follow my hubby's principle, spend any amount, for food, any amount. Coz when we are sick semua tu tak de selera dah heheh. Tapi tak leh la everyday. Kalau everyday makan besar itu nama nya hidup untuk makan, bukan makan untuk hidup. I had two choices, Siakap sweet sour or Siakap 3 rasa? I don't feel like eating Siakap kukus today. I peeked into the fridge and found nenas madu lebihan masak Gulai Ikan Talang that day, mmmm sedap ni buat sweet sour letak nenas nih......
SIAKAP SWEET SOUR
Bahan A:
1 ekor ikan siakap - boleh ganti kerapu, bawal, kembung, senangin....jangan ganti ikan kering sudahhhhhh
1 cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih
2 cm halia
sedikit garam
Bahan B:
1 biji bawang besar - chop
2 ulas bawang putih - cincang
1 cm halia - cincang
5 biji cili api - potong bulat
4 camb sos sweet sour - aku pakai brand 'life'
2 camb sos tiram
2 camb sos tomato
2 camb sos cili
1 camb sos ikan
1/2 biji timun - potong panjang
1/2 biji bell pepper merah - potong panjang
1/2 biji bell pepper hijau - potong panjang
1/2 batang carrot - potong panjang
2 potong nenas - potong kiub
1 biji tomato - potong kiub
Daun bawang dan daun sup - hiris
Sedikit tepung jagung
3/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Kunyit, bawang putih, halia dan garam ditumbuk bersama hingga lumat. Ikan siakap digaul dengan sedikit tepung jagung dan dilumurkan bahan tumbuk tadi. Perap sekejap dan digoreng dalam minyak penuh sehingga garing. Angkat, tos dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili api hingga garing.
3. Masukkan kesemua sos dan air dan direnehkan sekejap. Kemudian dimasukkan semua sayur-sayuran yang telah dipotong.
4. Masak sehingga pekat. Boleh ditambah sedikit tepung jagung yang telah dibancuh untuk menambahkan kepekatan. Aku suka perah sedikit jus limau kasturi ke dalam sos sweet sour. Rasa masamnya lagi terbangkit maaa!
5. Rasakan garam gula. Angkat dan tuangkan ke atas ikan siakap yang telah digoreng dan ditabur daun sup dan daun bawang.
Malam tadi masa dinner, orang datang ketuk pintu pun boleh tak sedar coz tengah sedap membelasah kepala siakap :)
No comments:
Post a Comment