Tuesday, September 2, 2008

Sambal Tauhu


First day puasa. Betul2 tak tahu nak masak ape. Pagi2 lagi pegi pasar, ramai betul orang kat pasar this morning, cari parking pun susah. Agaknya semua nak beli things untuk masak time berbuka. Aku pun blur nak masak apa hari ni, last last aku ternampak tauhu. Buat sambal tauhu sedap gak kot. then I grabbed a few ikan kembung, sotong and a lil sayur. Susah jadi orang pompuan ni. Kalau susah sangat kita visit je bazar ramadhan heheheh. Tapi hari ni ada mood nak masak coz hari ni cuti. Rugi pulak rasanya kalau cuti pun nak visit bazar. Kalau hari kerja ok lah jugak kan? So hari ni terhasil lah sambal tauhu. Along and Wawa cuma makan isi tauhu je, sambal depa tak berani nak sentuh, takut pedas......



SAMBAL TAUHU


3 keping tauhu
3 ulas bawang merah -dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dimesin
7-8 biji cili kering - dimesin
Belacan sebesar ibu jari - dimesin dengan cili kering
Minyak untuk menumis
Garam dan gula to taste
Sedikit air asam jawa

Cara-cara:

1. Tauhu digoreng garing. Angkat dan tuskan. Bila dah sejuk belah empat.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dimayang hingga wangi dan garing. Masukkan cili dan belacan yang dimesin dan masak hingga cili masak dan pecah minyak.

3. Bila dah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan dimasak lagi seketika.

4. Masukkan pula bawang besar yang dimesin dan dimasak hingga agak kering. Rasakan garam gula (kalau bulan puasa jangan lah pula dirasa ye, agak-agak la).

5. Bila dah cukup masak, tuangkan ke atas tauhu goreng yang sudah dibelah 4 tadi. Sedap ni makan dengan nasi time berbuka.

1 comment: