Wednesday, September 3, 2008
Ayam Masak Oren Bermadu
After more than one month tak sign in, finally hari ni aku berpeluang nak menulis kat blog ni. Rindu lah pulak. Sepanjang bulan posa memang tak sempat langsung nak menulis. Jenguk blog pun tak, sampai ada kekawan yang bertanya ngape lama tak blogging. Almaklumlah sepanjang posa hari tu banyak exam, then penat jangan cakap laaaa... balik kerja masak, kalau tak masak visit bazar ramadhan..then malam, hehehe bila perut dah kenyang mata pun makin layu. Sumtimes tu study pun idakkkk. So dikesempatan ni aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir Dan Batin kepada semua yang selalu visit blog aku ni. Nampak gaya semenjak posa hari tu counter kat atas tu jalannya makin slow...macam la counter tu pun posa gak hahahaha. Alhamdulillah, kelas mba pun belum teruk sangat lagi seminggu dua ni, cuti raya pun ada lagi seminggu, maka cadang-cadang tu nak masak and invite friends datang, Insya Allah. Tapi apa-apa pun hari ni aku tulis dulu resepi ayam ni yang mana gambarnya aku post kan sebulan yang lepas...hehehe buat Lin yang selalu visit blog aku...sorry ye Lin lambat tulis resepi...hang masak la menu lain dulu ye!
AYAM MASAK OREN MADU
200 gm isi ayam tanpa tulang - dipotong kecil
2 camt serbuk pati ayam - aku pakai serbuk knorr
1 camt lada sulah
1 biji telur
1 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
2 biji bawang putih - dicincang
Bahan A:
1 cawan jus oren - aku pakai sunkist
1 camt serbuk pati ayam
1 camt gula
1 camt minyak bijan - kalau tak de guna je minyak cap buruh tu hehehe
2 camt tepung jagung - tambah dengan 2 camb air
1 biji oren - potong bulat
1 biji tomato - potong dadu
parsely dan cili merah - dihiris
1 camb madu
garam
Cara-caranya:
1. Isi ayam yang telah dicuci diperap dengan serbuk pati ayam, bawang putih dan lada sulah selama lebih kurang sepuluh minit.
2. Celupkan isi ayam ke dalam telur dan golekkan di atas tepung dan digoreng di dalam minyak yang panas hingga masak. Bila dah masak, angkat dan toskan.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih yang telah dicincang dan bawang besar yang telah dihiris hingga garing.
4. Bila dah garing, masukkan semua bahan A dan dimasak hingga mendidih. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.
5. Tuangkan kuah oren ke atas ayam yang telah digoreng dan hiaskan dengan cili merah, hirisan oren dan daun bawang.
Ayam masak oren ni dimakan dengan nasi ayam pun sedap. Jadilah nasik ayam oren. Kalau tak suka oren boleh diganti dengan lemon. Pun sodappppp.
No comments:
Post a Comment