Friday, November 14, 2008

Sayur Lemak Labu dan Udang


This is among my favorite sayur. Memang suka dengan sayur labu, tapi hubby tak suka coz he said labu ni berangin sikit nanti dia sakit perut. Bila aku masak this sayur selalunya yang melantak was me, my mum and along. Hubby akan pandang je. Heehhehe rugi dia. Masak dia cukup senang coz main campak and reneh je. Tapi untuk buang angin dia of coz la require banyak accessory nya ie daun kunyit, serai, halba etc. Orang dulu-dulu makan semua benda tapi depa ada cara macam mana nak neutralize kan angin di dalam labu..





SAYUR LEMAK LABU DAN UDANG

1/4 biji labu yang sedang - kupas kulit dan potong kiub
3 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1 batang serai - titik
2 helai daun kunyit - siat-siatkan
Segenggam udang kering - rendam dan tumbuk pecah
1 camt halba
100 gm udang basah
1 mangkuk santan pekat
Garam dan gula melaka

Cara-caranya:

1. Masukkan labu yang telah dipotong ke dalam periuk. Masukkan air agak-agak tenggelam semua labu dan rebus labu hingga empuk. (Tak lama masak labu untuk empukkan dia)

2. Bila labu dah empuk, jangan dibuang airnya sebaliknya masukkan santan pekat dan semua bahan-bahan yang lain serta renehkan sehingga santan mendidih sekali saja. Jangan lama-lama khuatiri santan pecah minyak.

3. Sayur labu ni dimasak sedikit manis, jadi lebihkan sikit gula dari biasa. Selalunya aku pakai gula melaka kerana rasanya akan ada kelainan.

4. Sayur labu ni boleh dimakan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment