Sunday, March 22, 2009

Dried Chilli Chicken


Ramai pulak frens tanya macam mana nak masak ayam dried chilli ni. Terus terang lah aku cakap masa masak menu aku main campak jer..selalu makan menu ni kat Garden Seafood. Tapi tak der nanya tukang masaknyer cam mana nak masak, malu lah pulak, tapi bila balik umah belasah jer lah try and error. Agak2 jer, masa makan tu cubalah rasa dengan lidah aper bahan-bahan yang diletak. Bila balik cuba la. Aku memang suka test recipe and improvised hehehe..Jom share the recipe:




DRIED CHILLI CHICKEN

200 gm ayam - potong kecil-kecil, perap dengan halia, bawang putih dan sedikit garam
6-8 biji cili kering - potong panjang-panjang
3 biji bawang putih - mayang
1 biji bawang besar - hiris
1 inci halia - mayang
shitake mushroom - potong serong, kecil-kecil
2 camb sos tiram
2 camb kicap pekat
1 camb kicap manis
1 camb tepung jagung - bancuh dengan sedikit air

Cara-caranya

1. Ayam yang telah diperap digoreng hingga masak dan kekuningan. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali, pakai minyak gorengan ayam pun tak aper, tumiskan bawang, halia dan cili kering yang dihiris hingga wangi dan perang.

3. Masukkan semua sos dan juga cendawan. Kacau sebati. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.

4. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sebati. Rasakan manis dan masinnya. Semasa menghidang, taburkan hirisan daun ketumbar.

2 comments: