Sunday, March 22, 2009

Puding Roti


Puding paling senang untuk disediakan dan disukai oleh seisi keluarga. Selalunyer puding roti ni terjadi kat umah aku bila ada roti gardenia yang berlebihan dan dah nak sampai expiration datenye. Selalunyer roti kat umah tu tak sempat expired, cepat je abis nyer. Hari tu aku makan kat Warongku Proton City, sedap puding rotinyer, well a few frens said it was too sweet, puding roti tu biasa je but dia sediakan juga syrup poured on the pudding..mmm tu yang aku buat aku teringat tu..aku lak memang suka dengan puding yang sweet ni (not good for d health huh). Di sini aku sedikan recipe tanpa the syrup. Kalau nak buat syrup dia senang je..just buat karamel and campurkan dengan susu cair and butter untuk memekatkannyer. Boleh gak pekatkan dengan sesudu bancuhan tepung gandum. Aku suka puding ni


PUDING ROTI

10 keping roti - french loaf ataupun gardenia je. Buang tepinyer yang perang tu (selalunyer aku tak buang coz every family member suka part tepi roti tu but the sake of the prezentation maka kenalah buang tepinyer)
1 tin susu cair
1 cawan susu segar
1 cawan susu pekat - ikut suka manisnyer
2 camb honey
secubit garam
1 camt vanila
2-3 biji telur
1 camt serbuk nutmeg@all spice@ kulit kayu manis
Butter - potong kiub
Hiasan - coklat chip, cranberries, kismis, cherry

Cara-caranya:

1. Greasekan pan pembakar dengan butter

2. Pukul semua bahan sama-sama kecuali roti dan bahan-bahan hiasan. Susun 1 layer roti ke dalam bekas pembakan.

3. Tuang batter ke dalam bekas yang disusun roti yang disiat. Tuang batter hingga roti tenggelam dan soaked. Taburkan butter yang potong kiub dan bahan-bahan hiasan.

4. Ulang layer hingga habis. Atas sekali tuangkan batter dan hiasan

5. Bakar 170' C selama 20-30 minit atau hingga adunan tak melekat pada lidi bila dicucuk.

4 comments:

  1. moknik tra doh jaa this recipe.dlm bnyk2 rcp bread puddin this is the best.thanx fr ur contribution.

    ReplyDelete