Sunday, August 30, 2009

Ayam Goreng Nestum Dengan Sos Madu


The original recipe is Ayam Goreng Cornflakes..but when i peeked into the pantry..our cornflakes had all gone..and i wasn't feeling like going to the mart just to get the new box of it..actually the mart is located just about 1/4 km jer from my house..but when the malas feeling melanda..the idea to improvise suddenly visits my head laaaa..since kemalasan level yg tersangat tinggi had haunted me that day, so i replaced cornflakes with nestums (nestum anak ni hehehe)..when serving, i poured some honey sauce over the chicken..the original recipe doesnt use honey sauce..the kids just luv it..the crunchiness of the chicken and the sweet and soury taste of honey and thai sauce..


AYAM GORENG NESTUM DENGAN SOS MADU

10 keping isi ayam - ambik bahagian dada and slice into thin slices
1 mangkuk nestum
4 camb tepung ubi

Bahan Perap:
3 camb rempah kari
1 camt serbuk lada sulah
1 inci halia - giling
2 ulas bawang putih - giling
1 biji telur
garam

Sos Madu:
5-6 camb pure honey
3 camb thai sauce
1 biji bawang putih - cincang halus
1 camt halia cincang
3 camb air
1 camt tepung jagung - if necessary to thicken the sauce

Cara-cara:

1. Ayam dicuci, potong menjadi keping kecik. Perap dengan bahan perapan selama 1 jam. Lagi bagus masa perap tu letak dlm peti ais.

2. Nestum dan tepung ubi dicampur bersama. Ambil isi ayam yang telah diperap, golek-golekkan di dalam mangkuk nestum dan digoreng di dalam minyak penuh hingga masak dan garing. Angkat dan sejatkan.

3. Untuk sos - masak semua bahan hingga mendidih..sesetengah orang tak letak pun bawang putih dan halia..tapi i memang suka garlic and ginger..thats why la i letak..kalau sos tak cukup pekat leh tambah bancuhan tepung ubi..tapi kalau dah pekat tak yah la letak lagi..

4. Semasa menghidang..curahkan sos ke atas ayam goreng nestum. Kalau guna cornflakes pulak, pun ikut cara yang sama..cuma cornflakes tu diramas hingga hancur..

5. Boleh makan dgn nasi putih..atau pun dijadikan snack waktu petang..kids memang suka!

11 comments: