Monday, June 14, 2010

Clam Tumis


I don know what it real name is..but it's from clam family..my mom in law kata orang Kedah panggil lala..but for some other people lala is the one we call 'retak seribu'..look like 'etak' for some Kelantanese call it..tapi etak kembung sikit..this one nipis skit.. what ever it name is, it is so damn delicious...nyum nyum..first time jumpa kat Pasar Minggu Pekan Langgar..RM3 per kg...ini resepi dapat selepas temuramah sorang mak cik yang sama sama beli clam ni...hasilnya tidak mengecewakan.




CLAM TUMIS

Bahan-bahan:
1 kg clam - cuci dan toskan
3 batang serai - diketuk
2-3 helai daun kunyit -siat-siatkan
2 camb sos tiram
Minyak untuk menumis
1 cawan air
Garam gula
2 biji tomato - belah 4

Bahan kisar:
4-5 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5-6 ulas bawang merah
1 inci lengkuas
1 inci halia

Cara-caranya:

1. Tumiskan bahan kisar dan serai hingga garing.

2. Masukkan sos tiram dan dikacau seketika dan dimasukkan buah tomato.

3. Masukkan clam, air, dan daun kunyit. Masak hingga clam terbuka dan mendidih. Rasakan garam gula.

4. Boleh di makan dengan nasi putih..tapi lagi sedap untuk diratah begitu saja...nyum nyum :)

2 comments: