Tuesday, April 26, 2011

Acar Rempah Telur Puyuh

Semalam aku pergi pasar malam proton city kekonon nak beli daging segar..tapi mamat jual daging tu tak berniaga la pulak...dah lama benor dia tak berniaga..susah aku nak makan daging fresh...kat TM ni memang susah nor nak beli daging fresh..brother tu tak niaga sebab tak der supply lembu ke dah bankrap..frust tul aku sebab aku nak makan daging goreng kunyit...huhuhu

Masa gi pasar malam tu nampak brother ni jual telur burung puyuh, RM3 for 23 eggs..tak tahu la aku murah ke mahal sebab aku tak penah beli...kalau aku beli telur puyuh pun yang dah masak kat orang jual yong tau foo tu RM1 = 5 biji.

Secara jujurnya aku tak penah masak telur burung puyuh..macam biasa aku mula menggodek dapur kegemaran aku CMG tu..jumpa resepi ni..macam sedap je..aku cuba la...tapi aku tak der udang kering (kehabisan stok) jadi tang udang kering tu aku ganti dengan ikan bilis...syedap! Resepi ni pun aku c&p resepi dari dapur CMG yang glamer tu..






ACAR REMPAH TELUR PUYUH

Bahan-Bahannya :-)


35 biji telur burung puyuh - nak guna telur ayam pun boleh tapi tak yah ler sampai 35 biji ahakkss
2 bawang putih, hiris
5 ulas bawang merah*
3 biji cili merah*
1 camca besar jintan manis*(*ditumbuk halus)
1 biji bawang besar, belah 8
1 camca besar cuka
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 camca besar kicap
Garam dan gula secukup rasa



Cara membuatnya :-)

1. Rebus telur puyuh, kupas, cuci dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan sebentar.

2. Tumis bawang putih, masukkan bahan2 tumbuh, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumis hingga wangi.

3. Masukkan cuka, kicap, gula (lebih skit) dan sedikit garam. Gaul rata, bila mendidih, masukkan telur, gaul hingga mesra, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Angkat dan hidangkan...



Selamat Mencuba!

7 comments: