Tuesday, April 26, 2011

Apam Gula Melaka

Dah lama aku nak masak kuih apam..be it apa apa jenis apam, tapi acuan tak der..malas lak nak buat dalam loyang then dipotong-potong..aku nak buat bulat-bulat kecil macam yang jual kat pasar malam tu (5 biji = RM1)...kali ni aku buat apam pakai acuan lompang..comelnya kecik kecik..sebiji sekali suap je...tapi gula melaka tak berapa coklat..tu yang warna nya pucat sikit..aku tak letak pewarna pun..jadi aku biar je apam ku dengan kepucatannya. Resepi apam gula melaka ni aku cilor dari darur izzah, sapa nak visit dapur dia boleh klik kat aku punya blog list kat tepi kanan nun...resepi pun aku c/p dari izzah...terima kasih ye izzah sebab sudi kongsi resepi :)


Warnanya pucat sikit..tapi taste is mabeles!




Kalau la warna tu gelap sikit...baru la 'naik' seri dengan piring putih aku ni..






The inside look...gebu dan lembut gitu...





APAM GULA MELAKA

Bahan-bahan:

* 1 cawan air
* 1/2 cawan gula melaka yg telah diracik halus campur sedikit gula merah
* sehelai daun pandan

2 cawan tepung
1 camt dry yeast
3/4 cawan air
3 camb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam


Cara-cara:

1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.

2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata. Seeloknya campuran tadi dimasukkan di dalam bekas besar. Tutup dan biarkan selama 40 minit atau sehingga adunan naik hingga 3 kali ganda.

3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dalam 5 minit.

4. Kukus adunan selama 30-35 minit atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

6 comments:

  1. Salam Kak , saya ambil resepi nak cuba, ye, halalkan ye. thank alot.

    amiradi99@yahoo.com

    ReplyDelete