Monday, April 25, 2011

Kerutuk Ayam

Kerutuk ayam ni aku masak untuk makan dengan Nasi Beringin yang aku post sebelum ni. Sebenarnya kerutuk ayam ni boleh dimakan dengan nasi apa pun tak pe..nasi putih or even pulut kuning sekali pun beshhh sangat! Ada sesetengah orang tak goreng dulu ayam..tapi aku goreng dulu sebab husband suka ayam yang digoreng terlebih dulu..jadi ini resepi kerutuk ayam versi aku..








KERUTUK AYAM


Bahan-bahan:

6-7 ketul ayam - aku potong kecik-kecik, diletak garam kunyit dan digoreng separuh masak. Tanak goreng dulu pun tak per.
1 mangkuk santan
3 biji kentang - belah 4
2 1/2 sudu besar rempah kerutuk - dijadikan pes
1 keping asam gelugor atau boleh letak air asam jawa
2 camb kerisik
Sedikit gula melaka
Garam gula secukupnya

Bahan Tumis:
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 tangkai cili kering
2 biji buah keras
5 biji bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
2 sudu besar minyak


Cara-cara:

1. Bawang besar, bawang putih, halia, buah keras dan cili kering dikisar halus. Panaskan minyak, tumiskan rempah ratus (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis) sampai naik bau wangi.

2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga hampir garing. Masukkan rempah kerutuk. Masak hingga rempah masak. Kemudian dimasukkan kerisik dan dibiarkan hingga pecah minyak.

3. Masukkan kentang, gaulkan dengan bahan-bahan dalam periuk tadi hingga sebati. Tambahkan santan dan biarkan kentang masak.

4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak, asam keping, gula melaka dan garam. Renehkan seketika biar kuah kerutuk meresap ke dalam ayam.

5. Angkat. Taburkan dengan hirisan daun bawang dan hirisan cili merah. Hidangkan dengan nasi pilihan

No comments:

Post a Comment