Monday, April 25, 2011

Nasi Beringin a.k.a Nasi Serai

Last 3 weeks aku pegi Tesco Rawang, beli la beras basmathi brand Tesco je. Promoter tu punya la promote suh beli yang branded..heh beras je...beli yang Tesco punya pun apa salahnya..jimat RM3 tu muahahaha...

Jadi hari ni for lunch aku masak la nasi beringin...setengah orang panggil nasi serai...dua nama satu nasi..nasi ni lain sikit dari yang lain sebab masuk serai, halia, lengkuas, daun limau purut...sedap! Aku masak dengan kerutuk ayam dan ikan sweet sour...aku tak buat pun acar mentah sebab suami tak leh makan timun dan kubis sebab dia gastrik...jadi tak der la sayur..walaupun tak der sayur kami makan tetap berselera...insyaallah dari rezeki yang halal :)








NASI BERINGIN

Bahan kisar
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis:

1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 camt lada hitam
5 kuntun bunga cengkih

Bahan lain:
2 camb rempah kurma - jadikan pes
4 batang serai - diketuk
sedikit minyak sapi
1 1/2 sudu besar garam
4 pot beras basmathi - pot rice cooker
Air - sama banyak dengan beras
1/2 tin susu cair
Beberapa helai daun limau purut



Cara-caranya:

1. Panaskan minyak sapi terlebih dahulu. Tumis bahan tumis hingga wangi. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau. Masukkan pes rempah kurma dan tumis seketika hingga garing.

2. Masukkan air sehingga bahan-bahan tadi mendidih. Masukkan garam, daun limau purut dan serai.

3. Selepas itu masukkan beras basmathi dan susu cair dan masak sehingga nasi masak. Sesekali kacau nasi serai agar nasi terlerai.

4, Taburkan daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment